26 Kasım 2014 Çarşamba

YERYÜZÜNE YAŞAMI METEORİTLER GETİRDİ

Rusyalı bilim adamları, Yeryüzündeki yaşamı meteoritlerin getirdiğini iddia ediyor. “Foton-M4” uydusunun yörüngeden dönüşünden sonra bununla ilgili deliller alındı.
Uzaya yollanan bakteriler sağ kaldı ve güvenle eve döndü. Bu, dünyada böyle tür yapılan deneylerin ilk başarılı olanı.
Mikroorganizmalar bundan önce de “kozmonot” olmuşlardı. Fakat önceki çabalar başarısız kalmıştı: sağ olarak dünyaya dönmüyorlardı. Atmosferin yoğun tabakalarına girerken, radyasyon ve büyük sıcaklıklar koşullarında organik, gökcismi yüzeyinde sağ kalamayacak. Şubat 2013’te Ural’a düşen “Çelyabinsk” meteoritinin parçaları tamamen eritilmişti. Burada hayat ne gezsin!
Peki, bakteriler maden içine yerleştirilirse? “Foton-M4” deneyiminin katılımcıları işte bu ideyi gerçekleştirmiş oldular. Biyo uydu, Uluslararası Uzay İstasyonunun yörüngesinde iki ay içinde dönmüştü. Gövdesine meteoriti taklit eden bazalt kapsüller takılmıştı. Kapsüllerin içinde ise mikroorganizmalar bulunuyordu. Rusya Bilimler Akademisi Mikrobiyoloji Enstitüsü kıdemli bilim çalışanı Aleksandr Slobodkin anlatıyor.
Bazalttan örnekleri kendimiz yaptık ve içine bakterileri yerleştirdik. Onların sağ kalmak için nasıl çaba göstereceklerini izledik. Böyle suni bir meteorit atmosferin yoğun tabakalarına girerken, kapsüllerin 1 santim gibi kalınlığı bakterileri korumak için yeterli midir? Bazalt eriyor, fakat derinliklerinde her şeyi yakacak kadar büyük sıcaklar oluşmuyor. Çoğu yanıyor, fakat bazı bakteriler sağ kalıyor.
Bazıları hayatta kalmadı: “yolcuların” meteorit içinde yerleştikleri gerek küçük çukurlar zedeleniyor, gerekse hayatta kalmak için artık güçleri yetmiyordu. Buna rağmen üç mini konteynerde canlı organizmalar bulunuyordu. Kaydetmek gerek ki, bunlar bir türdendi: Termofil bakterileriydi. Aleksandr Slobodkin anlatmaya devam ediyor.
Sağ kalan mikroorganizma spor üretir. Sağ kalan bitkisel hücreler değil, sporlardır, çünkü onlar ısıya çok dayanıklı. Ayrıca, mikroorganizma termofiliktir, çünkü Yer koşullarında 70 derece gibi yüksek sıcaklıklarda kendi gelişiyor. Bu ise sporların ısıya dayanıklığına da etki yapıyor. Bunlar, belli olan sporların ısıya en dayanıklı olanları.
Deneyim katılımcısının sözlerine göre, yaşamın dünya dışında oluşması hakkında tahminler çoktan mevcuttur. Fakat bugüne dek yaşamın dünyamıza nasıl ulaştığı sorusuna hala yanıt yoktu. Elbette ki gökcisminin üzerinde ulaşmamıştı. Öyleyse nasıl bir derinlikte? Anlaşıldığına göre, mikroorganizmaların korunması için yalnız 1 santimlik kalınlığa ihtiyaç var. Uzmanlar, “yaşam, uzay yoluyla Yeryüzüne ulaştırılan virüs” gibi gürültülü açıklamalar yapmaktan çekiniyor. Elde edilen sonucu uygarlığımızın dünya dışında oluşmasının nihai olduğunu saymıyor. Uzmanlar bunu ilk olumlu yanıt olduğunu ve sözü edilen sürecin reel niteliklere yaklaştığını sayıyor. Rusyalı mikrobiyologlar araştırmaları devam ettirmek ve deneyimi tekrarlamak niyetindeler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder