28 Kasım 2014 Cuma

BİLİM ADAMLARI DÜNYAYI ZARARLI ELEKTRONLARDAN KORUYAN GÖRÜNMEZ BİR KALKAN KEŞFETTİ


Nature dergisi tarafından geçilen haberde, yeryüzünden 11 bin 500 km kadar yüksekte bulunan ve Van Allen isimli radyasyon kuşağından gelen süper enerjik katil elektronları durduran görünmez bir kalkanın Colorado Üniversitesi Boluder Atmosferik Fizik ve Uzay Araştırmaları Laboratuarı’nda görevli bilim adamalarınca keşfedildiği belirtildi.
ABD’de yayın yapan medya kuruluşlarının konuya ilişkin olarak verdikleri haberlerde ise zararlı parçacıkların atmosfere düşmesini engelleyen gizemli kalkanın Uzay Yolu filmindeki teknolojiyi anımsattığına dikkat çekildi.
1958 yılında keşfedilen ve yeryüzünden 40 bin km yüksekte bulunan Van Allen radyasyon kuşağı yüksek enerji içeren iki ayrı radyasyon halkasından oluşuyor. Kuşağın iç kısmı yüksek enerjili protonlardan, dış kısmı ise elektronlardan oluşuyor.
Bilim adamlar Van Allen isimli radyasyon kuşağından gelen süper enerjik katil elektronların Dünya yörüngesindeki uydulara zarar verebileceğini ve kozmonotların sağlıklarını da olumsuz yönde etkileyebileceği kanaatinde.
Daha önce yapılan çalışmalarda bu elektronların atmosferin üst tabakalarına kadar ilerleyip burada hava molekülleri ile etkileşim haline girdiklerini düşünüyordu. Ancak yapılan son araştırmalar sonucunda katil elektronların yeryüzünün 11 bin 500 km üzerinde adeta görünmez bir duvara çarpmak suretiyle durdukları anlaşıldı. Bilim adamları bu durumun Dünya’nın manyetik alanının katmanlarından biri olan plazma tabakasından kaynaklandığını düşünüyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder