Buğdaygillerin üretimi önemli derecede arttırılabiliecek.
Uluslararası bilimci grubuna dahil Rus biokimyacılar, bitkilerin enfeksiyondan
daha iyi korunmasına nelerin yardım ettiğini belli etti
Biyokimyacılar, buğday tanesinden patojen bakterilerin büyümesini
engelleyen peptit türünü ayırmayı başardı.Şimdi de bitkilerin zararlı
mikroorganizmaların saldırılarını püskürtmek imkanını veren diğer peptit
türlerini belli etmeye çalışıyor.Bu peptit türleri belli olunca patojen
bakterilere karşı dayanıklı bugdaygil çeşitleri meydana getirilebilecek.
Bitkiler zararlı bakterilerin saldırısına karşı direnebilir. Ama direnişi her defasında başarılı olmuyor. Bitkiler, enfeksiyonlara karşılık olarak koruyucu molekülleri oluşturuyor.Patojen, buna tepki göstererek bu molekülleri parçalayabilen enzimleri üretiyor. Ama Rus bilimcileri, bazı cins buğdayların patojen bakterilerin tepkisini hemen hemen tümüyle etkisiz hale getirebildiğini ispatladı.
Bitkiler zararlı bakterilerin saldırısına karşı direnebilir. Ama direnişi her defasında başarılı olmuyor. Bitkiler, enfeksiyonlara karşılık olarak koruyucu molekülleri oluşturuyor.Patojen, buna tepki göstererek bu molekülleri parçalayabilen enzimleri üretiyor. Ama Rus bilimcileri, bazı cins buğdayların patojen bakterilerin tepkisini hemen hemen tümüyle etkisiz hale getirebildiğini ispatladı.
Rusya Bilimler Akademisi Genel Genetik Enstitüsü ve BioOrganik
Kimya Enstitüsü görevlileri olan bilimciler, Amerikan meslektaşlarıyla beraber
araştırmalar yaparak,patojen bakterilerin bitkiye saldırıyı arttırdığı sırada
bile saldırısına dayanıklı olan peptit türlerini bugday cinslerinden birinin
tanelerinden ayırdı.
Bugdaygillerin azgın bir düşmanı olan fuzarium mantarı toksinleri
ve bitki hücrelerinin çeperlerini bozan enzimleri üreterek bitki dokularıyla
besleniyor. Hastalığa tutulmuş bitkiler mantar kabuğunu yokeden enzimleri
üretmekle kendini savunmaya çalışıyor. O halde mantar, bitkilerin koruyucu
enzimlerini tahrip eden maddeyi sentezliyor.Genel Genetik Enstitüsü görevlisi
Anna Slavohotova, ancak bakterileri yokeden peptitlerin bugdaygillerin ek
koruyucu mekanizması olduğunu kaydederek şunları söyledi: İncelediğimiz bugday
tanelerinden patojen bakterilerin büyümesini aktf olarak engelliyen antimikrop
peptitlerin ayrılması başarıldı. Bu peptitler patojen bakteriler hücreleriyle
etkileşimi sonucunda geçirimliliğini etkilemekle büyümesini durduruyor..
Bilimcilerin tahminlerine göre, bugdaygillerin bu koruyucu
mekanizması tüm bitkilerin genel mekanizması olabilir. Anna Slovohotova bu
konuyu dile getirerek şunları söyledi: Patojen bakterilerle bitkinin etkileşim
modeli konusundaki fikirlerimizi doğrulayacak yeni deneyleri yapmayı
planlıyoruz. Ne bitki türlerinin böyle koruyucu mekanizması olduğunu belli
etmek gerekir. Diğer peptit türlerinin de bitkilerin yenilmez savunma sistemini
olmuşturduğu, ihtimal dışı değil.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder