28 Kasım 2014 Cuma

BUĞDAYGİLLERİN ÜRETİMİ ÖNEMLİ DERECEDE ARTTIRILABİLECEK

Buğdaygillerin üretimi önemli derecede arttırılabiliecek. Uluslararası bilimci grubuna dahil Rus biokimyacılar, bitkilerin enfeksiyondan daha iyi korunmasına nelerin yardım ettiğini belli etti
Biyokimyacılar, buğday tanesinden patojen bakterilerin büyümesini engelleyen peptit türünü ayırmayı başardı.Şimdi de bitkilerin zararlı mikroorganizmaların saldırılarını püskürtmek imkanını veren diğer peptit türlerini belli etmeye çalışıyor.Bu peptit türleri belli olunca patojen bakterilere karşı dayanıklı bugdaygil çeşitleri meydana getirilebilecek.
Bitkiler zararlı bakterilerin saldırısına karşı direnebilir. Ama direnişi her defasında başarılı olmuyor. Bitkiler, enfeksiyonlara karşılık olarak koruyucu molekülleri oluşturuyor.Patojen, buna tepki göstererek bu molekülleri parçalayabilen enzimleri üretiyor. Ama Rus bilimcileri, bazı cins buğdayların patojen bakterilerin tepkisini hemen hemen tümüyle etkisiz hale getirebildiğini ispatladı.
Rusya Bilimler Akademisi Genel Genetik Enstitüsü ve BioOrganik Kimya Enstitüsü görevlileri olan bilimciler, Amerikan meslektaşlarıyla beraber araştırmalar yaparak,patojen bakterilerin bitkiye saldırıyı arttırdığı sırada bile saldırısına dayanıklı olan peptit türlerini bugday cinslerinden birinin tanelerinden ayırdı.
Bugdaygillerin azgın bir düşmanı olan fuzarium mantarı toksinleri ve bitki hücrelerinin çeperlerini bozan enzimleri üreterek bitki dokularıyla besleniyor. Hastalığa tutulmuş bitkiler mantar kabuğunu yokeden enzimleri üretmekle kendini savunmaya çalışıyor. O halde mantar, bitkilerin koruyucu enzimlerini tahrip eden maddeyi sentezliyor.Genel Genetik Enstitüsü görevlisi Anna Slavohotova, ancak bakterileri yokeden peptitlerin bugdaygillerin ek koruyucu mekanizması olduğunu kaydederek şunları söyledi: İncelediğimiz bugday tanelerinden patojen bakterilerin büyümesini aktf olarak engelliyen antimikrop peptitlerin ayrılması başarıldı. Bu peptitler patojen bakteriler hücreleriyle etkileşimi sonucunda geçirimliliğini etkilemekle büyümesini durduruyor..
Bilimcilerin tahminlerine göre, bugdaygillerin bu koruyucu mekanizması tüm bitkilerin genel mekanizması olabilir. Anna Slovohotova bu konuyu dile getirerek şunları söyledi: Patojen bakterilerle bitkinin etkileşim modeli konusundaki fikirlerimizi doğrulayacak yeni deneyleri yapmayı planlıyoruz. Ne bitki türlerinin böyle koruyucu mekanizması olduğunu belli etmek gerekir. Diğer peptit türlerinin de bitkilerin yenilmez savunma sistemini olmuşturduğu, ihtimal dışı değil.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder