25 Mayıs 2014 Pazar

YARALAR ELEKTRİK AKIMI İLE DAHA HIZLI İYİLEŞECEK

Amerikalı bilim adamları, biyomühendislik sahasında önemli bir başarıya imza attı. Araştırmacılar, dokuların daha denetimli biçimlerde düzenlenmesine imkan veren buluşun, elektrik akımını yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlayacak şekilde kullanan “akıllı” sargı bezleri üretilmesi gibi pratik uygulamalarının bulunduğuna işaret etti. Bilim adamları, birbirlerine bağlanarak deri, böbrek, kornea ve diğer organları kaplayan sağlam zarlar üretilmesini sağlayan epitel hücrelerden oluşan küçük bir tabaka üzerinde yaptıkları deneylerde, bu hücrelerin santimetreye yaklaşık 5 volt elektrik akımı verilmek suretiyle doğru akım alanı boyunca hareket ettirilebileceğini gösterdi.
1843′TEN BERİ BİLİNİYOR Yaraların, vücutta bulundukları bölgelerde elektrik alanlarını değiştirdiğinin 1843′ten beri bilindiğini belirten araştırmacılar, bu buluşu, yaraların iyileşme sürecindeki biyoelektrik işaretleri belirlemek amacıyla sürdürdükleri çalışmalar sırasında yaptıklarını kaydetti. Daniel Cohen başkanlığındaki California Üniversitesi-Berkeley’den (UC-Berkeley) bilim adamlarının yaptığı araştırma, Nature Materials adlı bilimsel dergide yayımlandı. Cohen araştırmalarının, doğru akım alanlarının epitel hücre tabakalarının hassas bir şekilde hareket ettirilebileceğini gösteren ilk veri olması bakımından önem taşıdığını vurguladı. AKILLI SARFI BEZİ ÜRETİLEBİLİR
Yaraların oluştuğu ve iyileştiği zamanlardaki elektrik akımlarını saptamak suretiyle iyileşme sürecinin hızlandırılabileceğine ve geliştirilebileceğine dikkati çeken Cohen, bulgularının “akıllı” sargı bezlerinin üretilmesi için ihtiyaç duyulan tipte hücresel denetimin sağlanabileceğini açıkça ortaya koyduğunun altını çizdi. Cohen, araştırmalarındaki bir sonraki aşamanın bunu gerçek yaralar üzerinde denemek olacağını bildirdi.


BEYAZ PEYNİRDE BÜYÜK TEHLİKE


Gıdadaki hile TBMM gündemine taşındı, Meclis araştırması açılması istendi. Beyaz peynire parlak görünüm için kireç katılıyor.
Gıdadaki hile TBMM gündemine taşındı. Küf tutmuş ve bayatlamış peynirlerin eritilerek krem peynir hâline getirildiği, beyaz peynire de parlak görünüm amacıyla kireç katıldığı belirlendi.
MHP Kahramanmaraş milletvekili Mesut Dedeoğlu ve 23 arkadaşı, hileli gıdalar konusunda Meclis araştırması istedi. Bu konudaki önergede ‘ Yetersiz denetim ve basit cezalar karşısında hileli gıdalar, insan sağlığını tehdit etmektedir” denildi. Gıda hileleri şöyle sıralandı:
* Ekmeği beyazlatmak ve geç bayatlamasını sağlamak için kimyasal maddeler kullanılmakta, kepekli ekmek ve çavdar ekmeği gibi ürünlerde de, bazı gıda boyası ya da kakao kullanılmaktadır.
* Zeytinyağına pamuk, ayçiçeği, kanola gibi bitkisel yağlar karıştırılmakta, sabun üretimindeki yüksek asitli yağlar da işlemden geçirilip natürel sızma zeytinyağı diye satılmaktadır.
* Zeytini parlak hâle getirmek için tekstil boyası ve kimyasal boya kullanılırken, zeytinyağı küspesinden elde edilen prina yağı, kolon sızması diye zeytinyağının içine karıştırılmaktadır.
* Küf tutmuş ve bayatlamış peynirlerin eritilerek krem peynir hâline getirildiği, beyaz peynire kireç katılarak parlak hâle getirildiği bildirilmektedir.
* Nişasta ve bitkisel yağ katılmış döküntü beyaz peynirler yağlı tulum peyniri olarak satılıp, küflü kaşarlar eritme peynire dönüştürülmektedir. Sütün öz yağı alındıktan sonra yerine yağlı süt izlenimi verecek şekilde katı margarin yağ karıştırılmaktadır.
* Bayat ya da sağlıklı bir şekilde korunmamış sütler kayıt dışı olarak satın alınıp şarküteri ürünleri yapımında kullanılmakta, peynir altı suyundan ve süt tozundan yapay süt imal edilmektedir.
* Büyükbaş hayvan yağından elde edilen jelatin toz hâlinde yoğurda katılıp, kıvamlı hâle getirilmekte, köy yoğurdu olarak satılmaktadır. Tereyağına patates ve margarin karıştırılmaktadır.
* Dana kıymaya tavuk kıyması, tavuk sakatatı, iç yağ katılmaktadır. Salam, sosis ve sucukların içine baharatla karıştırılmış soya, hayvansal etsel atıklar, akciğer gibi iç organlar, kireç suyunda soyulmuş sarımsak karıştırılmaktadır.
* Son kullanma tarihi geçmiş sucuklar, yeni sucukların içine katılarak yeni imal edilmiş gibi gösterilmekte, tavuk dönerin içine tavuk derisi ve bağırsak karıştırıldığı belirtilmektedir.
* Glikozun içine polen, renklendirici ve esans katılarak sahte bal imal edilmektedir. Arıcılar, kovanların önüne şeker şurubu veya glikoz koyarak, gerçek olmayan bal üretilmektedir.
* Kırmızıbibere kiremit tozu, kimyasal boyalarla renklendirilmiş yabancı maddeler, karabiberin içine boya maddeleri, bitkisel baharatların içine kurutulmuş ot karıştırılmaktadır.