2 Aralık 2014 Salı

ATOMALTI ( KUANTUM ) PARÇACIKLARININ GİZEMLİ DÜNYASI

1930ʼlu yılların başında atomun proton, nötron ve elektron adı verilen üç temel parçacıktan oluştuğu düşünülüyordu. Fakat çok geçmeden 1938ʼde Uranyum–235 çekirdeğinin parçalanmasıyla atomun parçalanarak atom altı parçacıkların var olabileceği anlaşıldı. 1950ʼlerden sonra parçacık hızlandırıcıların gelişmesiyle birçok atom altı temel parçacıklar keşfedilmeye başlandı. Bugün yaklaşık 300 atom altı parçacığın varlığı bilinmektedir. Bu parçacıkların büyük bölümü son derece kararsız ve kısa ömürlüdür. Bazılarının kütlesi sıfır ve bazılarının ise varlığı ancak kuramsal olarak saptanmıştır.
İngiliz Peter Higgs 1960ʼlardaki çalışmasında, sonradan Higgs bozonu adı verilen bir atomaltı parçacıktan bahsetmektedir. Maddesel kütleyi açıklamak için önerilen bu parçacık, bugün için henüz fizikçiler tarafından tam olarak gözlemlenmemiştir. Ancak, CERNʼ de başlatılan yüz yılın deneyinde, Haziran 2012 yılı itibarı ile bu parçacığın varlığı kesin olarak saptanmıştır.
Parçacık ve Karşıt parçacık ( antiparçacık )
Her parçacığın bir karşıt parçacığı vardır. Karşıt parçacığın kütlesi aynı olmasına karşın yükü zıt işaretlidir. Bu durum nötr parçacık ve karşıt parçacıklar için geçerli değildir (foton ve yüksüz pion (π°) parçacıklarının karşıt parçacığı yoktur). Karşıt parçacığın varlığı ilk kez, Paul Dirac (1902 – 1984) tarafından ortaya çıkarılmıştır. Dirac, “her parçacığın kendisiyle tamamen aynı, ancak yükü zıt olan bir karşıt parçacığı vardır.” fikrini ortaya attıktan kısa süre sonra 1932 yılında Carl Anderson (1905 -1991) tarafından yapılan deneyle kanıtlanmıştır.
Bazı parçacık ve karşıt parçacıkları:
1. Elektron – Pozitron: Elektronun karşıt parçacığı pozitrondur. Pozitronun kütlesi elektronun kütlesine eşit, yükünün büyüklüğü elektronun yük büyüklüğünün aynı, fakat işareti pozitiftir. (e+) sembolüyle gösterilir.
2. Proton – Karşıt proton: Karşıt protonun kütlesi protonun kütlesine eşit olup, aynı büyüklükte negatif işaretli yüke sahiptir. (p–) sembolüyle gösterilir.
3. Nötron – Karşıt nötron: Karşıt nötronun kütlesi nötronun kütlesine eşit ve yüksüzdür (n–) ile gösterilir.
4. Nötrino – Karşıt nötrino: Yakalanmaları çok zor olan nötrinolar, elektik yükleri olmayan kütleleri ise sıfıra çok yakın olan temel parçacıklardandır. Işık hızına yakın hızlarda hareket ederler. Nötrinoların temel kaynağı yıldızlardır. Madde içinde maddeye zarar vermeden geçme özellikleri vardır. Karşıt parçacığı karşıt nötrinodur. Karşı tnötrinolar beta bozunumu esnasında açığa çıkan yüksüz parçacıklardır. Tüm özellikleri aynı olan nötrino ve karşıt nötrinolar aslında aynı parçacıklardır. Aralarındaki tek fark, nötrino’nun kaynağı yıldızlar, karşıtnötrino’nun kaynağı beta bozunumu olmasıdır. Sembolleri o ve o- dir.
Madde karşıt parçacıklardan oluşursa o madde karşıt madde olarak bilinir. Karşıt madde laboratuarda oluşturulabilir. ( CERN’ da Athena deneylerinde karşıt Hidrojen üretildi ) ama sıradan madde ile çok kısa süre iletişim kurmasıyla hemen yok olurlar sıradan madde ile beraber.
Temel Kuvvetler ve Temel Parçacıklar
Doğadaki tüm olaylar, parçacıklar arasında etkin olan dört temel kuvvet ile tanımlanır.
1. Güçlü Çekirdek Kuvveti (Yeğin Kuvvet) : Kısa menzilli olan bu kuvvet, elektrik yükünden bağımsızdır. Çekirdekte protonları ve nötronları bir arada tutan kuvvettir. Bu kuvvetlere mezon adı verilen alan parçacıkları aracılık eder. Güçlü çekirdek kuvvetlerinin etkili olduğu parçacıklar hadronlardır.
2. Elektromanyetik Kuvvet : Atom ve molekülleri bir arada tutarak bildiğimiz maddeyi oluşturan elektromanyetik kuvvet, güçlü çekirdek kuvvetlerinin 10–2 katı kadardır. Uzun menzilli kuvvettir.
Elektromanyetik kuvvetlere foton adı verilen alan parçacıkları aracılık eder. Bu etkileşimde bir elektrondan diğerine enerji ve momentum aktarımı gerçekleşir.
3. Zayıf Çekirdek Kuvvetleri : Bu kuvvetler bazı radyoaktif bozunum süreçlerinde ortaya çıkarlar. Çok kısa menzilli bir kuvvettir. Büyüklüğü güçlü çekirdek kuvvetinin 10–5 katı kadardır. Bu zayıf çekirdek kuvvetlerine aracılık eden alan parçacıkları, W ve Z bozonlarıdır.
4. Kütle Çekim Kuvvetleri ( Gravitasyonel Kuvvet ) : Güçlü çekirdek kuvvetlerinin10–39 katıdır. Uzun menzilli bir kuvvettir. Bu kuvvetlere graviton adı verilen alan parçacıkları aracılık eder. Graviton parçacıklarının kütleleri ve yükleri sıfırdır. Henüz gözlem yolu ile saptanamamış kuramsal parçacıklardır.
Doğada var olan ve şimdilik bilinen 4 temel kuvvetin bağlantı kuantasına “Gluon” adı verilir. Bunlar; elektromanyetik kuvvet gluonu foton, zayıf etkileşim kuvvet gluonu W+ W- Z0 parçacığı, çekim kuvveti gluonu graviton, kuvvetli etkileşim gluonu renkli gluonlardır. Atom çekirdeğini ilgilendiren gluonlar, kuarkların tat dediğimiz özelliğini değiştirir ve onların yapmış olduğu hadronları parçalar veya kuarkları zamk gibi bir arada tutarak kararlı parçacıkların yapılmasını sağlar.
Spin İstatistiği
Spin, bir tür iç dönmedir ve elektron için bu değer, yarımdır (1/2). Bir atomik orbitali, ancak zıt spinli iki elektron paylaşabilir. Bu elektronlardan biri saat yelkovanı yönünde dönüşe sahipse öteki ters yöndedir. Buna Pauli Dışlama İlkesi de denir. Bu ilke, elektronların atom çekirdeği çevresinde nasıl sıralandıklarını ve atomların nasıl kararlı olduklarını gösteren anlamı zengin bir ilkedir.
Pauli yasası dahilinde parçacıkların spinleri göz önüne alındığında, ya tam sayılı (0,1,..) ya da buçuklu (1/2, 3/2,…) olduğu görülür. Yarı tamsayılı spinli parçacıklar Fermi istatistiklerine, tamsayılı spine sahip olanlar Bose-Einstein istatistiklerine uyarlar. Bu nedenle spinler göz önüne alındığında parçacıklar iki kısma ayrılırlar.
1- Fermiyonlar (Enrico Fermi’den)
2- Bozonlar (M. K. Bose’dan)
Fermi istatistiklerine uyan parçacıklar aynı anda aynı kuantum sayılarına sahip olamazlar (elektron gibi). Bose istatistiklerine uyanlar ise aynı anda aynı konumda olabilirler. (fotonlar bu grupta oldukları için lazer ışını oluşabilir).

Atomaltı Parçacıklar ( Kuantum Parçacıkları )
Atomaltı parçacıkları genel olarak Fotonlar, Kuarklar, Leptonlar ve Hadronlar olarak 4 gruba ayırabiliriz.
 1) FOTONLAR
Elektromanyetik kuvvetler aracılığı ile etkileşimde bulunurlar. Elektrikçe yüksüzdürler. Kütle etkileri olmasına karşılık kütle değerleri yoktur. Işık hızıyla hareket ettikleri için hiç bir koordinat sisteminde durgun değildirler. O nedenle atom içinde diğer parçacıklar gibi bulunamazlar.
2) KUARKLAR
Kuarklar, iç yapısı olmayan (bu anlamda elektrona benzeyen) ve şu anda en dipte olduğu düşünülen parçacıklardır. Kendilerini oluşturan başka parçacıklardan oluşmamışlardır. Kuarkların en alışılmadık özelliklerinden biri, kesirli yüke sahip olmaları. ( +1/3 ya da -2/3 gibi kesirli yükler )
6 çeşit olan Kuarkların yükleri ve kütleleri aşağıdaki tabloda verilmiştir. (Veriler, 2008 Particle Data Group verileridir).





















Zayıf çekirdek kuvvetleri aracılığı ile etkileşime girerler. Bilinen lepton sayısı 6 dır. Bunlar elektron (e–), müon (μ–), tau(τ) ve bunların her birine eşlik eden 3 tane nötrino: elektron nötrinosu (νe), müon nötrinosu (νμ) ve tau nötrinusu (ντ) dir.
3) LEPTONLAR
Leptonların karşıt parçacıkları vardır, kütlesi protonun kütlelerinden küçüktür. Daha alt yapılara dönüşebilecek bir yapıları olmadığından noktasal parçacık şeklinde tanımlanırlar. Reaksiyon veya bozunum sonrasında lepton sayıları korunur.
Leptonlar çekirdekte üretildikleri halde asla çekirdekte bulunmazlar, çabucak dışarı çıkarlar.
Bilinen Leptonlar : Elektron, Elektron Nötrino, Müon, Müon Nötrino, Tau, Tau Nötrino
Müon ve Tau bilinen iki ağır leptondur. Her ikisi de kararlı parçacıklardan daha dengesiz ve kolay bozunur.  Müonlar, Dünya’ nın atmosferine giren kozmik ışınlarla havadaki molekül ve atomlar şiddetle çarpıştığında bulundu.
Leptonların esrarengiz bir türü olan nötrino 1934 yılında radyoaktif bozunma bakımından kesin açıklanarak Enrico Fermi tarafından postüla ( ispat edilmeye gerek duyulmadan doğru olarak benimsenen önerme ) edilmiştir. Nötrinolar maddenin diğer türleriyle çok zor etkileşir. Dünya boyunca kolayca ilerleyebilirler. Elektrik yükleri yoktur. Nötrino’ nun üç türü vardır. Bunların her biri elektron, müon ve tau ile birleşir. Bunlar elektron nötrino, müon nötrino ve tau nötrino olarak adlandırılır.
 4) HADRONLAR
Bir atom çekirdeğini oluşturan Hadronlar, Kuarklardan yapılmışlardır ve aradaki mezon alışverişi ile kararlı parçacıklar ortaya çıkar. Bu olay esnasındaki kuvvet güçlü etkileşimdir ve çekirdeği parçalanmadan tutar. Bu olgu ilk kez H. Yukova tarafından ortaya konulmuştur ve bu olayda en çok rol oynayan mezon, pi mezondur. Ortalıkta fazla görülmeyen bu maddelerin ömrü çok kısadır. Yüklü pi mezon 10−8 sn yaşar.
Hadronlar kütle ve spinlerine göre baryon ve mezonolarak ikiye ayrılırlar.
Kuark kuramına göre Baryonlar 3 kuarktan, Mezonlar ise bir kuark ve bir antikuarktan oluşmuşlardır.
 Baryonlar
Baryon grubu; proton (p), nötron (n), sigma (Σ), lambda (), ksi (Ξ) ve omega (Ω) parçacıkları ile bu parçacıkların karşıt parçacıklarını içermektedir. Tüm parçacıklar içinde kütleleri en büyük olan parçacık grubudur.Baryonların en küçük kütleli olan parçacığı, protondur, spinleri kesirli değerlere sahiptir, bozunum süreçlerinin sonucunda proton oluşur. Bir reaksiyon ya da bozunum sonrasında baryon oluşuyorsa mutlaka karşıt baryon da oluşur. Reaksiyon ya da bozunum öncesindeki toplam baryon sayısı, reaksiyon ya da bozunum sonrasındaki baryon sayısına eşittir. Bu duruma baryon sayılarının korunumu yasası denir.
Proton ve nötrona nükleon adı verilir. Nötron UDD kuarklarından, Proton ise UUD kuarklarından meydana gelmiştir. Elektrik yükleri hesaplandığında 2/3 -1/3-1/3 = 0 yani yüksüz Nötron ve 2/3+2/3-1/3 = 1 yüklü Proton olduğu görülür.
 Mezonlar
Sadece mezonlar nükleonları birbirine bağlayan kuvvetler incelenirken keşfedilen parçacıklardır. Çekirdekte proton ve nötronlar ayrı değillerdir, her birinin kimliği ayrıdır. Onlar pionlar denilen parçacıklarla hızla kendilerinin arasında birbirlerine dönüşürler. Mezonların yaygın hali pionlardır.
Mezon grubu, pionlar (π) ve kaonlar (K) ile bu parçacıkların karşıt parçacıklarını içerir. Pionlar ile kaonların spinleri sıfırdır. Mezonların kütle değerleri, elektron kütle değeri ile proton kütle değerleri arasındadır. Tüm mezonların bozunma süreçleri sonunda, elektron, pozitron, nötrino ve foton parçacıkları oluşur.
Mezonlar kuarklardan oluşur. Bir çift kuark-karşıt kuark bileşenidir. Pozitif pion bir yukarı kuark ile bir aşağı karşıt kuarktan oluşmuştur. Negatif pion ise bir aşağı kuark ile bir yukarı karşıt kuarktan oluşmuştur.
Kaonların mezonların hızlı bozunup kısa yaşayanlarıdır. Kaonlar tanımsızdırlar. Madde ve karşıt madde formlarında ara sıra farklı modlar hafifçe bozunurlar. Buna, eşitlik denilen özelliklerin bozulması gibi bakılır. Bu eşitliğin korunmasının bozulması, evrenin madde ve karşıt maddenin %50-%50 bileşiminden oluştuğunu açıklayamaz. Evrendeki karışmış madde uzun bir zaman sonra madde ve karşıt maddenin birinin diğerini yok etmesi gibi yok etmeyecek.
Atomun gizemli dünyasını keşfettikçe içinde bambaşka dengeler, düzenler, sistemler olduğunu görüyoruz. Hiçbir şeyin, bu güne kadar öğrendiğimiz gibi olmadığını anlıyoruz her yeni bilgiyle. Kuantum mekaniği, evrendeki sistemi bir nebze de olsa anlamamız için bizlere yol gösteriyor. Her bir parçacığın derinine doğru ilerlemeye devam ettikçe o dünyada hem kendimizi hem de evrendeki sistemi anlamaya bir adım daha yaklaşıyoruz. Her bir parçacık, içerisinde evrenle birlikte taşıdığı bilgiyi bize anlatıyor ve bu bilgileri nasıl kullanacağımızı öğrendikçe hem yaşamımızda hem de evreni anlamakta bir adım daha atmış oluyoruz.
KAYNAKÇA :
http://www.egitimkutuphanesi.com/parcacik-fizigi-temel-parcaciklar-leptonlar-kuarklar-hadronlar-atom-cekirdegi-temel-kuvvetler-spin-istatistigi/
http://en.wikipedia.org/wiki/Subatomic_particle
Derleyen : Meral COŞKUN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder