1 Mart 2014 Cumartesi
27 Şubat 2014 Perşembe
Gıda Analizleri Laboratuvar X5
Hidrojen Peroksit (H2O2
) İçeriği Tayini
1. 0,15-0,20 g
numune bir erlene tartılır.
2. 100 ml %5 lik H2SO4 ilave edilir.
3. Çözelti rengi
pembe olana kadar 0,1 N KMnO4 ile titre edilir.
4. *** Renk 30
sn sabit kalmalıdır.
5. Hesaplamalara
gidilir.
%H2O2 =(FxVx0,17)/G
F= 0,1 N KMnO4 standart çözeltisinin
faktörü
V= Sarf edilen KMnO4 miktarı (ml)
G= Numune miktarı (g)
CMC
(Karboksimetil selüloz) Tayini
1. Santrifüj
tüpüne 5,000 g numune tartılır.
2. 5 dk lık
periyotlarla 3 kez her defasında sıvı fazın ayrılması koşulu ile sanrifüjlenir.
3. Sıvı fazdan
ayrılan numune 250 ml’lik erlene alınır.
4. 12 ml saf
su ve 3 ml %10 luk NaOH ilave edilir.İyice karışması sağlanır.
5. Akabinde 7
ml derişik H2SO4 ilave edip 1 saat geri soğutucuya tabi
tutulur.
6. Bu süre
sonunda 25 ml %50 lik H2SO4 ile sulandırılır.
7. Göz kararı
aktif kömür kullanılarak berrak hale getirilen örnek cam pamuğundan süzülür.
8. Süzüntüden 1
ml alarak taze hazırlanmış 4 ml %0,1 lik 2,7-dihidrooksinaftalen(sülfürik
asitle hazırlanmalı) ilave edildi.
9. Sonuç
olarak mavimsi kırmızı bir renge sahipse örnek CMC varlığını işaret eder.
Kahverengi-kırmızı bir renk gözleniyorsa CMC
varlığının negatif olduğunu gösterir.Bu renk safsızlıklardan ötürü vuku
olmaktadır.
Tuz Tayini
1. Numuneden
5,000 gram hassasiyetle tartılır.
2. 500 ml de
çözülerek homojenize edilir.(seyreltme faktörü: 100)
3. Süzülür ve
süzüntüden 25 ml alınır.
4. Potasyumkromat
indikatöründen birkaç damla damlatılır.
5. Son olarak
AgNO3 ile titre edilir ve sonuçlar hesaplamalara katılır.
Gıdalarda Nem/Kuru Madde Tayini
1. Sabit
tartıma getirilen petrilere 5,000 g numune tartılır.
2. Sonra etüvde
103±2 oC de 3-4 saat kurumaya bırakılır.
3. Daha sonra
tekrar tartıma alınır ve hesaplamalara dahil edilir.
Et ve Et Ürünlerinde Toplam Yağ Miktarı
1. Numuneyi
blendırdan geçirerek 5,000 g petri kabına tartılır.
2. Kuru madde
tayini analizindeki işlem sırası takip
edilir.Daha sonra nemi uçurulmuş olan numunepetri kabından iyice temizlenerek
süzgeç kağıdına sarmak şartı ile kartuşlara yerleştirilir.
3. Hazırlanan
kartuşlar soxhlet in ekstraksiyon tüpüne yerleştirilir.
4. Daha önce
sabit tartıma getirilmiş olan balonları ekstraksiyon tüpüne yerleştirilir.
5. Bir kez tam
sifon ve bir de yarıdan biraz fazla olacak şekilde geri kazanılmış petrol eteri
koyulur.
6. Ekstraksiyon
sonunda balonlar 103±2 oC
de etüvde 1 saat tutulur.
7. Desikatörde
soğutulur, tartıma alınır, hesaplamalara dahil edilir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)