27 Şubat 2014 Perşembe

Gıda Analizleri Laboratuvar X5

Hidrojen Peroksit  (H2O2 ) İçeriği Tayini
1.       0,15-0,20 g numune bir erlene tartılır.
2.       100 ml  %5 lik H2SOilave edilir.
3.       Çözelti rengi pembe olana kadar  0,1 N  KMnO4  ile titre edilir.
4.       *** Renk 30 sn sabit kalmalıdır.
5.       Hesaplamalara gidilir.

%H2O2 =(FxVx0,17)/G

F=   0,1 N KMnO4 standart çözeltisinin faktörü
V=  Sarf edilen  KMnO4 miktarı (ml)
G= Numune miktarı (g)


CMC (Karboksimetil selüloz) Tayini

1.       Santrifüj tüpüne 5,000 g numune tartılır.
2.       5 dk lık periyotlarla 3 kez her defasında sıvı fazın ayrılması koşulu ile sanrifüjlenir.
3.       Sıvı fazdan ayrılan numune 250 ml’lik erlene alınır.
4.       12 ml saf su ve 3 ml %10 luk NaOH ilave edilir.İyice karışması sağlanır.
5.       Akabinde 7 ml derişik H2SO4 ilave edip 1 saat geri soğutucuya tabi tutulur.
6.       Bu süre sonunda  25 ml %50 lik H2SOile sulandırılır.
7.       Göz kararı aktif kömür kullanılarak berrak hale getirilen örnek cam pamuğundan süzülür.
8.       Süzüntüden 1 ml alarak taze hazırlanmış 4 ml %0,1 lik 2,7-dihidrooksinaftalen(sülfürik asitle hazırlanmalı) ilave edildi.
9.       Sonuç olarak mavimsi kırmızı bir renge sahipse örnek CMC varlığını işaret eder.
Kahverengi-kırmızı bir renk gözleniyorsa CMC varlığının negatif olduğunu gösterir.Bu renk safsızlıklardan ötürü vuku olmaktadır.
Tuz Tayini    
1.       Numuneden 5,000 gram hassasiyetle tartılır.
2.       500 ml de çözülerek homojenize edilir.(seyreltme faktörü: 100)
3.       Süzülür ve süzüntüden 25 ml alınır.
4.       Potasyumkromat indikatöründen birkaç damla damlatılır.
5.       Son olarak AgNO3 ile titre edilir ve sonuçlar hesaplamalara katılır.
Gıdalarda Nem/Kuru Madde Tayini        
1.       Sabit tartıma getirilen petrilere 5,000 g numune tartılır.
2.       Sonra etüvde 103±2  oC de 3-4 saat kurumaya bırakılır.
3.       Daha sonra tekrar tartıma alınır ve hesaplamalara dahil edilir.
Et ve Et Ürünlerinde Toplam Yağ Miktarı   
1.       Numuneyi blendırdan geçirerek 5,000 g petri kabına tartılır.
2.       Kuru madde tayini  analizindeki işlem sırası takip edilir.Daha sonra nemi uçurulmuş olan numunepetri kabından iyice temizlenerek süzgeç kağıdına sarmak şartı ile kartuşlara yerleştirilir.
3.       Hazırlanan kartuşlar soxhlet in ekstraksiyon tüpüne yerleştirilir.
4.       Daha önce sabit tartıma getirilmiş olan balonları ekstraksiyon tüpüne yerleştirilir.
5.       Bir kez tam sifon ve bir de yarıdan biraz fazla olacak şekilde geri kazanılmış petrol eteri koyulur.
6.       Ekstraksiyon sonunda balonlar 103±2 oC de etüvde 1 saat tutulur.

7.       Desikatörde soğutulur, tartıma alınır, hesaplamalara dahil edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder