13 Mayıs 2014 Salı

YİNE RUSYA

RUSYA’ DA AMELİYATA BAŞVURMADAN GÖRME YETENEĞİNİN İADE EDİLMESİ YÖNTEMİ GELİŞTİRİLDİ
Zayıflayan görme yeteneği ameliyatsız da iade edilebilecek. Rusya’da eşsiz tedavi yöntemi genişçe kullanmaya başladı.
Şimdi göz doktorunun muayenesine çok sevilen film veya çizgi filmle gelmek gerek. Bir sıra Rusya kliniğinde günümüzde eşi görülmemiş “Ambliokor” kompleksi çalışıyor. Kompleks, Beyin Enstitüsünden uzmanlar tarafından geliştirildi.
Aygıtın faaliyeti temelinde video bilgisayar autotraining yöntemi yatıyor. Müşteri ekranda film veya çizgi filmi seyrediyor, bu sırada özel sensörlerin yardımıyla gözlerin çalışması üstüne enformasyon alınıyor. Bununla birlikte beynin EEG kaydediliyor. Bu sırada ekrandaki görüntü yalnız sağ görünüm sırasında korunuyor, görünüm netliğini kaybederse görüntü kayboluyor. Böylece, aygıt beyine kontrast vizyon refleksi üretmeye yardım ediyor. Göz doktoru Vitaliy İvanov anlatıyor.
Olayların yüzde 80’de ilk dersten sonra etki elde ediliyor. Müşterilerin geri kalan yüzde 20’si olumlu değişiklikleri ikinci veya üçüncü dersten sonra hissedebilecekler. Örneğin, insanın bisiklet kullanmayı yavaş yavaş öğrendiği gibi, göz ve görsel merkezleri çalışmaya alıştırıyoruz.
Birkaç dersten sonra müşterilerin çoğunda görüş keskinliği gözle görülür derecede artıyor. Ortalama ve hafif miyop olan müşteriler sürekli olarak gözlük kullanmaktan vazgeçiyor. 15 seanstan sonra ağır derecede miyop olan müşterilerin görümü 2-3 diyoptri iyileşiyor. Göz doktoru Vitaliy İvanov anlatıyor.
Elbette ki, “Ambliokor” zayıf görme için her derde deva değil. Sözü edilen kompleksteki derslerden sonra insan, göz jimnastiği yapmayarak gün boyunca bilgisayarda çalışırsa, görme yeteneği çok çabuk zayıflayacak.
Göz doktorları, şehirlilere kıyasla köylüler arasında miyop sayısının 5 kat daha az olduğunu söylüyor. Bunun nedeni, onların sıkça uzaklara bakması. Bu yüzden doktorlar, bir şeylere daha seyrek yakından bakmayı tavsiye ediyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, akıllı telefonların meydana geldiği son 15 yılda gezegenimizde yaşıyan kentlilerin yüzde 50’sinin görme yeteneği zayıfladı.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİNDE ESNEK KATLANABİLİR CAM ÜRETİLDİ

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç başkanlığındaki ekip, 1 yıllık çalışma sonunda esnek, katlanabilir cam üretti.
Cep telefonu ve televizyon ekranlarıyla, bilgisayar monitörlerinde kullanılabilecek esnek katlanabilir cam için, yabancı alıcıları dikkate alarak Alman Patent Dairesi’ne başvuru yapıldı.
Mevcut teknolojiyle son zamanlardaki televizyon ekranlarının hafif esnetilebildiğini belirten Prof.Dr. Arpaç, geliştirdikleri sistemde ise 1- 2 mikron kalınlığındaki cam filmi folyo üzerine uyguladıklarını, folyonun camın oksijen ve nem geçirgenliğini sıfıra indirdiğini, bunu OLED (Organik Işık Yayan Diyot) yüzeye uygulayıp rulo hale getirilebilen cam elde ettiklerini açıkladı.
İstenildiği kadar esnetilse bile kırılma riski olmayan bu ürünün son dönemdeki elektronik cihazlarda rahatlıkla kullanılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Arpaç, 3 Japon firmasıyla da görüşmelere başladıklarını söyledi.

Prof. Dr. Arpaç, “Bu camı televizyon ekranında ya da cep telefonu ekranında uygulayarak katlanabilir bir ekran yapabiliyorsunuz. A4 formatında bir ekran oluşturabiliyoruz. Şimdi bunun laboratuvar düzeyinden çıkıp fabrika düzeyine sokulması lazım” dedi.

İSRAİLDE NOKTA ATIŞI ELEKTROŞOK DEVRİMİ

İsrail’de beyin kaskı üretildi. Depresyon hastalıklarında hatta Alzheimer ve Parkinson vakalarında kullanılması planlanan kask nöronal aktiviteleri dengeliyor ve manyetik simülasyonu ile oldukça güvenli bir elektroşok terapi sağlıyor.
Yeni kaskı beyin Araştırmaları Teknolojileri Müdürü Ronen Segal tanıttı:
‘‘Beyinde gerekli alanlara manyetik dalgalar göndererek iyileşme saplayan bir kask geliştirdik. Bugün, MRI ve PET cihazlarıyla beyni inceliyoruz, insan vücudunu renkli ve hatta üç boyutlu görsellerle izliyoruz. Bu açıdan rahatlıkla diyebilirim ki, beyninde yer alan bazı sinirsel hastalıklar belli bölgelere verilen sinyallerle durdurulabilir.’‘
Bu teknoloji ilaç kullanımına gerek kalmadan birçok sinir hastalığının tedavi edilmesine olanak sağlayacak.

Brainsway beyin kaskı İsrail’de geçen yıl tanındı ve hastanelerde kullanılmasına onay verildi. beyin kaskı şimdilerde Parkinson, Alzheimer, epilepsi, çeşitli bağımlılıklar ve yeme bozuklukları üzerinde teste tabi tutuluyor.

YENGEÇ KABUKLARININ İLGİNÇ SERÜVENİ

Futuris programının bu bölümünde her sene özellikle Avrupa’da tüketilen ve açığa çıkan yüz binlerce tonluk yengeç kabuklarının yeniden değerlendirilerek yüksek kalitede biyopolimer madde elde edilmesini konu alıyoruz.
Bavyeralı Alman bilim adamları bu sayede her sene binlerce ton ağaç ve bitkisel ürünün yok edilmesini önlüyor, hem de bu atıkları yeniden işleyerek çevreyi koruyor ve bir bakıma zararı kara dönüştürüyor. Üstelik elde edilen bu biyopolimer madde plastik ürünlerin kalitesini artırarak gelecekte kullanılacak olan yeni ürünlerin bulunmasına yardımcı oluyor.
‘‘Yengeç sofralardaki leziz yemeklerdendir ancak çöp kutularını gereğinden fazla doldurur. Her sene Avrupalılar tarafından tüketilen yüz binlerce tonluk yengeç kabuğu ile ne yapılabilir? Bunların geri dönüşümünü randımanlı bir şekilde nasıl sağlarız?’‘
Almanya’nın Bavyera bölgesindeki bilim adamları yengeç kabuklarını yüksek kaliteye sahip biyopolimer maddeye dönüştürüyor. Avrupa’da yapılan bu araştırma projesinde atık biyolojik maddeler rafinerilerde işlenerek tekrar kullanıma uygun hale getiriliyor. Öncelikle kabukların üzerindeki kitin maddesi ayıklanıyor. Kitin, dünya üzerinde selülozdan sonraki en verimli biyopolimer madde.
Prof. Dr. Volker Sieber, Biyokimyacı; Chibio Projesi: ‘‘Karides, yengeç ve kabuklu hayvanların vücut ağırlığının büyük bir kısmını kitin maddesi oluşturur. Kitin maddesi şeker parçacıklarından oluşan polisakkarik ve polimer bir maddedir. Şeker parçacıkları kimyasal ya da biyolojik yöntemler kullanılarak farklı moleküllere dönüştürülebiliyor.’‘
Ayrıca yengeç kabukları yeniden kullanılamayan biyolojik maddeler de içeriyor. Biyogaz olarak kullanılarak enerji elde edilebiliyor.
Bununla birlikte Münih’teki biyokimyacılar kitin maddesini fermente ederek katı yağa dönüştüren bir maya süzgeci geliştirdiler. Bu işlem yaklaşık 5 ila 7 gün sürüyor.
Dr. Daniel Garbe, Münih Teknik Üniversitesi, Biyokimyacı: ‘‘Florasan testi uygulayarak farklı maya süzgeçleri seçiyoruz ve bir fermente makinesi ile bunları yoğunlaştırarak ileriki deneyler için yeterli miktarda yağ elde ediyoruz. Bu yağlar işleme sokulmak için piyasadaki diğer ortaklarımıza veriliyor. Bu süreçten sonra elde edilen yağlar bu numunedeki gibi görünüyor.’‘
‘‘Yengeç kabuklarından randımanlı bir şekilde nasıl kitin maddesi elde edilir gördük. Peki bu biyopolimerin faydası nedir?
Bu yağlar Almanya’nın kuzeyinde bulunan projenin diğer endüstri ortağına gönderiliyor.
Dr. Matthias Ullrich, Evonik Endüstri Kuruluşu: ‘‘Bu alanda yengeç kabuklarından elde edilen doğal yağlar, yüksek basınç uygulanarak işleme sokuluyor ve plastik madde yapımında kullanılan katı maddeye dönüştürülüyor.’‘
Yağlar saflık oranı yüksek kimyasallara dönüşüyor ve bu katı maddeler plastik yapımında kullanılıyor. Bir sonraki aşamada polimerize etme alanına geçeceğiz. Yüksek kaliteli biyopolimer madde 250-300 derece arasında elde ediliyor ve sonra öğütme aşaması başlıyor.
Dr. Matthias Ullrich, Evonik Endüstri Kuruluşu: ‘‘Reaktör içerisine katı maddeler dolduruluyor. Kalite oranı yüksek bu katı maddeler elde ettiğimiz yağları dönüştürdüğümüz metaryel. Şimdi bu tepkime sonrasında bu katı maddeler yüksek kalitedeki plastik polimer hale gelecek ve su banyosu işlemine sokulacak.’‘
Biyopolimer madde daha sonra kalite kontrole gireceği parçalar haline getiriliyor. Böylece yengeç kabuklarından ileriki yıllarda kullanılmak üzere tasarlanan yüksek kaliteli bir ürün elde etmiş olduk.
Dr. Joachim Leluschko, Mühendis Evonik Endüstri Kuruluşu: ‘‘Biyopolimer maddenin en güzel tarafı, hiçbir doğal bitkiyi yok etmeden sadece organik atıkların kullanılarak elde edilmesidir. Çöpe atılacak olan atıkların gelecekte kullanılacak plastik maddeler için doğal hammadde oluşması iyi bir fikir.’‘
Bu hammadde görünüşe göre ileride kullanılacak olan bazı farklı ürünler elde etmemize de yarayacak.

12 Mayıs 2014 Pazartesi

ESNEMEK

ESNEMENİN BİR FAYDASI DAHA ORTAYA ÇIKTI


Psikoloji ve Davranış dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, esnemek beyin ısısının düşmesini ve zihinsel verimliliğin artmasını sağlıyor.
Physiology and Behaviour (Psikoloji ve Davranış) dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, uyku düzeni ve stresin beyin ısısında dalgalanma yarattığı ortaya çıktı. Esnemenin ise beyin ısısının dengede tutulmasına ve hücre metabolizmasının ideal seviyede kalmasına yardımcı olduğu belirtildi.

Önceki araştırmalarda esnemenin kandaki oksijen miktarını artırdığı söylenirken, bu araştırma sonuçlarında böyle bir bulguya rastlanmadığı belirtildi.

NANO FİLTRE

RUSYA’ DA EFEKTİF HAVA ARITMA CİHAZI OLAN NANO FİLTRE GELİŞTİRİLDİ

Rusya’da, Sibirya’daki Kemerovo kentinde gazları ayırma ve hava arıtma cihazı olan nano filtreler üretimine başlandı.
Dünyada benzeri olnayan bu filtreler gözlü yapısı sayesinde kömür madenlerinde havayı ve termik santrallerin atıklarını arıtabilir. Çin,Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelerle Avrupa ülkelerinin büyük kömür şirketleriyle petrol işleme şirketleri bu filtreler alımına ilgi gösteriyor.
Moleküler karbonlu elek olan nano filtreler azot jeneratörüne yerleştirilince bundan basınçlı hava geçirilir.Sonuçta hava azot ve oksijene ayrılır. Oksijenle zenginleştirilmiş hava depoya ve sonradan tüketiciye verilir.Sonuçta yüzde 99 oranında arıtılmış atot ve yüzde 60 oranında oksijenle zenginleştirilmiş hava elde edilir.”Sorbentı Kuzbassa” şirketi genel müdürü Aleksndr Berveno “Rusya’nın Sesi” Radyosu muhabirine verdiği demeçte, Kemerovo kentinde üretilen nano filtrelerin niteliklerini tanıtarak şunları söyledi:
Şirketimiz sorbentlerin birçok türünü üretiyor. Çok sorbent üreten yabancı şirketler ise az.Örneğin sorbent üretimiyle uğraşan Çin şirketleri yalnız azot ayırmasını sağlayan türlerini üretiyor. Biz ise değişik gazlardan hidrojen ayırmak imkanını veren,hava arıtan, metan ve karbondioksit gazlarını deriştiren sorbentleri üretiyoruz.
Kemerovo’da çalışan uzmanların geliştirdikleri teknolojinin diğer üstünlükleri de var.Hava arıtma ve gazlar ayırma araclarının elektrik tüketimi az. Maliyeti daha düşük. Kemerovo’da üretilen nano filtreler helyum,azot,hidrojen gibi gazların maliyetini 3-5 misli azaltmak imkanını verecek.
Aleksandr Berveno şunları söyledi:
Uyguladığımız teknoloji enerji tasarrufunu sağlıyor. Genellikle sorbentlerin üretimi için 800 ile l000 dereceli ısı gerekin. Uyguladığımız teknoloji 400 dereceli ısı şartlarında üretimini sağlıyor.
Bu teknolojiyi geliştirme çalışmaları 2008-de başladı. Şimdi patentinin alınması için gereken formaliteler yapılıyor. Aleksandr Berveno’nun sözlerine göre, günümüzde yalnızca 20 ton kapasiteli bir tesisat işliyor. Üretimin 400 tona çıkarılması için ilave yatırımlar ve 1-1,5 yıl kadar vakit lazım. Ama daha şimdiden Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelerle Avrupa ve Asya ülkelerinin büyük kömür ve petrol işleme şirketlerinden siparişler geldi. Çin’in vencur fonlarının temsilcileri,hatta Büyük elçiliği görevlileri “Sorbentı Kuzbassa” şirketine çok kez başvuruda bulundu. “ Sorbentı Kuzbassa” şirketi genel müdürü Aleksandr Berveno,temasları sürdürmekle ilerideki işbirliği imkanlarını görüşmek niyetindeyiz,dedi.