6 Aralık 2014 Cumartesi

MARS TA KALICI İKAMET

Bilim adamları Orion adındaki uzay aracını Mars’ a göndererek astronotları oraya taşımayı hedefliyor.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, bir gün insanları Mars’a taşıması beklenen Orion uzay kapsülünü bugün ilk kez deneyecek.
NASA yetkililerinin heyecanla beklediği bu gelişme astronotları Mars’a taşımayı hedefleyen ilk derin uzay yolculuğu olma özelliği taşıyor.Eğer Başarılı olunursa Orion’un yerden 5800 kilometre yükseğe çıkacak.
NASA’nın bu girişiminin, Apollo görevlerinden bu yana düzenlediği ilk derin uzay görevi olduğu da başka bir önemli detay.
Apollo görevinin gerçekleştirildiği 1972′den bu yana, hiçbir insan taşıyan uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’nun bulunduğu 400 km mesafenin ötesine geçmedi.Orion ile başlayacak olan yeni nesil derin uzay görevleri, insanlığın 40 yıldır karşılaşmadığı zorlukları da beraberinde getirecek.
Yakın mesafeli görevlerde yaşanan bir sorunda astronotların güvenli bölgeye ulaşamaması.Orion’nın ise bir saat içinde güvenli bölgeye erişebilmesi mümkün. Ayrıca Orion radyasyona karşı en dayanıklı uzay kapsülü olarak geliştirildi.
Altı astronot taşıması için tasarlanan Orion, 3.3 metre uzunluğunda, 5 metre genişliğinde ve 8.9 metreküp yaşanabilir alan sunuyor.Orion kapsülünü NASA’nın sahip olduğu en büyük roket Delta IV taşıyacak.Orion ile ilk insanlı uçuşun ise 2021′de yapılması planlanıyor.
NASA’nın 8 yıl süren bir proje kapsamında 9 milyar dolar harcayarak ürettiği uzay aracı, Florida’daki üsten ateşlenecek.İnsansız olarak gerçekleşecek olan test uçuşunun ardından Orion, Kaliforniya’nın 969 km açığında Pasifik Okyanusu’na iniş yapacak.ABD, 2011’den beri astronotlarını Rusya’nın desteğiyle uzaya gönderebiliyor. Deneme uçuşlarının başarılı geçmesi durumunda NASA’nın Rusya’ya olan bağımlılığının son bulması ve ABD’li astronotların Orion ile uzaya taşınması hedefleniyor.
ABD GÖZÜNÜ MARS’A DİKTİ
Ay’a gitme projesinden vazgeçtiği için eleştirilere hedef olan ABD Başkanı Obama, Mars’a insanlı keşif programı başlatacağını açıklamıştı.
Başkan Obama’nın bu sözlerinden sadece bir kaç yıl sonra ise NASA Başkanı Charles Bolden
NASA’nın uzayı keşif konusunda güçlü bir programı olduğunu, ABD’nin uzaydaki liderliğinin en az yarım yüzyıl daha devam edeceğini açıklamıştı.
NASA’ nın hedeflerinde ise Güneş sisteminin keşfi çerçevesinde uzak noktalara insan gönderilmesini sağlayacak araçlar tasarlayarak Mars’ta yeni hayat kurma çabası bulunuyor.
Öte yandan Çok “Amaçlı Mürettebat Aracı” geliştirilecek. Bu araçta 4 astronot görev yapacak ve 21 gün boyunca keşif yapacak.
Ayrıca Güneş Sistemi’nin keşfi çerçevesinde güneş enerjisinden hız kazanan uzay yolculuğu, dünya yörüngesinde yakıt ikmal merkezleri, uzayda radyasyondan korunma ve uzayda yaşam destek sistemleri gibi yeni teknolojiler geliştirilecek.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder