28 Kasım 2014 Cuma

ANTARTİKA’ DA BUZULLAR AKILLI KAPSÜLLE İNCELENECEK


Antarktika’nın buzullarını incelemek adına 3 boyutlu haritalama sistemi bulunan bir kapsül geliştirildi. Deniz altında seyir edecek ve buzulların yapısıyla ilgili bilgi toplayacak olan aracın temelleri 2010 yılında RRS araştırma gemisi tarafından atılmıştı.
Deniz altında ilerleyecek akıllı araç güneş enerjisiyle çalışıyor ve 500 bin metre karelik bir alanın haritasını çıkartmak adına görev alıyor.
Araştırmacılardan Doktor Jeremy Wilkinson ise Antarktika’nın buzullarını uydudan alınan görüntülerle bir yap poz gibi birleştirerek haritalaştıracaklarını belirtti:
“Burada yapmak istediğimi şey yüzeyin haritalama sistemiyle deniz altındaki buzulların uyumlu olup olmadığını ortaya çıkartmak. Yüzey görüntülerini uydulardan temin edeceğiz. Su altında kalan kısımları ise bu araçla inceleyip kalınlıklarını ölçeceğiz. Uzaydan dünyaya bakıldığında denizlerde bulunan buzullar bembeyaz görünür. Bu beyazlık güneş ışınlarını yansıtması açısından çok önemli. Ancak kutuplardan buzulları kaldırdığınızda buraya vuran güneş ışınları tüm dünyayı ısıtır.”
Bu yolla araştırmacılar küresel ısınmanın dünyamıza olan etkilerini gözlemleyebilecekler. Doktor Jeremy Wilkinson, haritalama sistemi sayesinde buzullardaki dramatik erimenin nedenini bulacaklarını belirtti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder