26 Kasım 2014 Çarşamba

ÖĞRENCİLERDEN HAYAT KURTARAN BULUŞLAR

Temeli sağlam atılan inşaat anlayışı gelecekte yerini değişime açık modüler yapılara bırakacak. İspanya Barselona Enstitüsü İleri Mimari bölümünde geliştirilen origami evler projesi, ısıya bağlı olarak şekil ve hacim değiştiren yapıları hayatımıza sokmayı amaçlıyor.
Araştırmacılar ısıyla hacmi değişen ardından eski haline geri dönen bir yapı üzerine çalışıyorlar. IAACöğrencilerinden Ece Tankal projenin nasıl geliştiğini anlattı:
“Ham madde arayışındayken, kauçuk yapısını katı hale dönüştürebilen, inşaat sektöründe kullanılabilecek bir olgunun üzerine yoğunlaşmıştık ve bu maddeyi bulduk.”
“Translated Geometries / Aktarılmış Geometri” isimli projede mimarlar binanın iskeletinde origami sanatını kullanıyorlar. Üçgen parçalardan origami yapan grup her parçanın üç taraflı hareket kabiliyeti olduğunun altını çiziyor.
IAAC öğrencilerinden Ramin Shambayatı ise: “Her parçayı ısıtarak yumuşatıp maddenin esnekliğini ölçüyoruz. Yeniden soğuttuğumuzda maddenin yapısı son şeklini alıyor. Şimdi soğuk ve katılaştığı için esnemiyor, şekli değiştirmek için ise yeniden ısıtmamız gerekiyor. Şekil değiştirmesi oldukça kolay” sözleriyle yapı maddesinin kolayca şekil değiştirdiğini belirtti.
Polimer parçalar elektrik enerjisiyle ısıtılıyor ve 62 derecelik sıcaklığa ulaştığında elastik bir hal alıyor. İnsansız hava araçlarının yapını üzerinde gezinerek inşayı kontrol edeceği projede, araçlar yapı soğuyana kadar binayı ip yardımıyla gererek şeklinin sabit kalmasını sağlıyor.
Takım lideri Areti Markopoulou çalışmalarını anlattı:
“Bu yolla tıpkı hayvanlar gibi, evimizi yanımızda taşıyabileceğiz. Eğer büyük bir aileye sahipsek evimizi genişleteceğiz ya da dışarıdan daha fazla ışık almak istiyorsak bu yolu deneyeceğiz. Evimiz ısıya, ışığa uyum sağlayacak. Hatta yanımızda taşıdığımız evi dilediğimiz yerde kurabileceğiz.”
“Translated Geometries / Aktarılmış Geometri” evlerin maketleri çok yakında görkemli binaların yanında yeri alacak.
Tasarım bölümü öğrencisi James Roberts ise, Suriyeli mültecilerin yaşadığı sıkıntılardan esinlenerek bitirme projesini portatif kuvözler üzerine hazırladı. Düşük bütçeli şişme kuvözler, zor şartlarda prematüre doğan bebeklerin hayatını kurtarmasının yanı sıra fiyatı 40 bin Euro’yu bulan orijinal kuvözlere alternatif olacak.
James’ın tasarımı rahat taşınmasının yanı sıra temizlenmesi de kolay olduğundan yeni doğanlara kaliteli yaşam sözü veriyor. Ürünün fiyatı ise ulaşım dahil sadece 300 Euro.
Tasarım bölümü öğrencisi James Roberts projesinin öneminden bahsetti:
“İçi hava dolu olan kuvözün içini eşit derecede sıcak tutmak oldukça kolay. Kuvöz kapandığında oldukça küçük yapısıyla dikkat çekiyor ve bu açıdan yurt dışı ulaşımında maliyeti çok düşük. Hava kargosunda çok yer kaplamıyor, hatta yanınızda bile taşıyabiliyorsunuz. Bu durum da fiyatı ucuzlatıyor.”
Porttif kuvöz, mülteci kampları esas alınarak tasarlandığından az oranda enerjiyle çalışıyor. Araba şarjına bile monte edilip çalıştırılabilen aygıt, 24 saat şarj ihtiyacı duymuyor. James Roberts’a buluşu için yardım organizasyonları ve arama kurtarma ekiplerinden tebrik mesajları yağıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder