18 Kasım 2014 Salı

TOHUM ISLAH UZMANLARI RUSYA’ DA PAMUK ÜRETİMİNİ DÜZENLİYOR

Rusya’da pamuk üretimi karlı bir iş olabilir. Biyolog ve genetikçiler olan Fursov ailesi bunu ıspatlamış oldu.
Tarlalarında yetiştirilen pamuk, kalitesi bakımından başlıca sevkiyatçılar olan Özbekistan ve Türkmenistan’da yetiştirilenden hiç farklı değil.
Fursov ailesinin yetiştirdiği pamuğun verimliliği Özbekistan’ınkini iki misli aşıyor. Çünkü Fursovlar pamuğu kendi araştırma ve geliştirmelerden faydalanarak yetiştiriyor. Viktor Fursov ve oğulları Vasiliy ile Nikolay bilim adamları olmasaydı, bu işi herhalde çoktan bırakmış olurlardı. Gördükleri başarısızlıklar az değildi. Vasiliy Fursov, bilimde deneyimin başarısızlığa uğraması sıradan bir şey olduğunu anlatıyor. Bu yüzden yeni yaklaşımlar arayarak çalışmaya devam etmek geriktiğine işaret ediyor. Girişimcilerin azmine ne kıtlık, ne ilk pamuğun kötü kalitesi, ne de başka şeyler engel olamadı.
Geçen yıl Fursov ailesi pamuk yetiştirerek yüzlerce bin dolar kazandı. Bu olay, sert iklim dolayısıyla Rusya’da pamuğun yetişmediği ve Sovyet sonrası mekanda “beyaz altın” yetiştirmede Orta Asya ülkelerinin rakipleri olmadığı hakkında iddiaları altüst ediyor. Fursovların “Rus pamuğu” aile şirketi buna benzer birkaç Rus projesinin meydana gelmesini bile teşvik etti.
1990’lı yıllarda Viktor, Vasiliy ve Nikolay Türkmenistan’da yaşıyorlardı. Fakat 2000 yılında tarihi memleket olan Rusya’ya dönme kararını aldılar. Volga boyundaki Astrahan bölgesini seçtiler. Türkmenistan’da baba ve oğullar tohum ıslah işleri ile uğraşmışlardı, Rusya’da bu çalışmaları devam ettirmek ve ticarileştirmek kararını verdiler. Aile başı Viktor Fursov, kendi bilim dalında ünlü bir tohum ıslah uzmanı. Çok sayıda ince elyaflı pamuk çeşitleri üretmiş oldu. İş projesine tüm bilgi ile paralarını yatırdı. Donatıma harcanacak tutarın bir kısmını bankadan aldı. Başlangıca inanan Astrahan valisi, tohumların ekimi için arazi ayırmış oldu. Fakat ilk deneyim başarısızdı: pamuk kozaları açılmadı.
Sorun tohumdaydı. Türkmenistan’da büyük ürün sağlayan tohum Rusya iklimine uygun değildi. Fursovlar çabuk yetişen pamuk çeşidini yetiştirmek zorunda kaldı, çünkü Astrahan’daki yaz Orta Asya’dakinden daha kısa. Tohum ıslah çalışmalarında onlar Türkmen, Avustralya ve Amerikan türlerinden faydalandı. Sonuçta bilim adamları yerli koşullara uygun gelen 4 çeşit pamuk yetiştirdiler. 2002 Fursovlar 160 bin ton civarında ham pamuk topladılar. Bu, tam anlamıyla ilk Rusya pamuk rekoltesiydi.
Bölge makamları şirkete müşteri arayışında da yardımda bulundu. Moskova varoşlarındaki fabrikalardan biri satın aldı. Kalan pamuk balyalarını bilim adamları, ürünlerinin tanıtımı umuduyla çok ucuza verdiler. Vasiliy Fursov, ilk pamuğun kötü, kısa ve kaba olduğunu kabul ediyor. Tohum üzerinde daha çalışmak gerekiyordu.
Seneye işler yolda yürümeye başladı. Yeni rekolte bin hektar topraktan toplandı. Üstelik önceki yıl yapılan pamuğun reklam dağıtımının faydası oldu. Astrahanlı iş adamlarının hammaddesini Rusya’nın değişik bölgelerinden birden birkaç fabrika satın aldı.
Halihazırda Fursov ailesi pamuğun yeni çeşidine umutlarını bağlıyor. Jenetikçiler ailesi, bir hektar topraktan 45-60 kental pamuk veren bitki yetiştirmeyi başardı. Bu, Özbekistan’da olduğundan iki misli fazla. Çeşidin sırrı, bitkinin kökü ile boyuna etki yapan hormonlar ile mikroelemanlarda. Sıradan pamuk çalıları, teknik araçlarının kozalara ulaşmasını engelliyen gür yapraklara sahip olur. Neticede böyle pamuk elle toplanır. Fursov ailesinin yetiştirdiği pamuk çeşidi ise yaprakları döker ve gölge yapmaz. Bu yüzden bitkiler bir birine yakın ekilebilir ve makine yardımıyla toplanır. Gelecek yıl onlarca ton yeni çeşit tohumla çiftliğin tüm alanları ekilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder