22 Kasım 2014 Cumartesi

RUS BİLİMCİLERİ BİYOPOLİMERLER ÜRETİMİNİN YENİ TEKNOLOJİSİNİ GELİŞTİRDİ

Rusya kimyacıları çevre için zararsız ambalaj malzemeleri ve tek kullanımlık sofra eşyaları üretimi için kullanılabilen biyopolimerleri üretim teknolojisi geliştirdi
Şeker sanayiinin atıkları bu biyopolimerler üretimi için ham maddelerdir. Geliştirilmiş teknoloji oldukça az masraflı olmaktan başka istenilmeyen yan ürünleri vermez.
Petrokimyasal ürün olan plastik maddelerin yerine biyopolimerleri geçirmek gerektiği fikrine destek gösterenlerin sayısı giderek artıyor. Bu çok tabiidir,çünkü biyopolimerler sentetik polimerlerden farklı olarak çabuk ayrıştığı için çevre için zararsız. Biyobozunur poşet komposta konulursa 3 ay sonra kendilinden yok olur. Çünkü yerine karbondioksit ve su kalır. Birçok ülkede böyle biyopolimerlerin üretim teknolojisini geliştirmeyi amaçlayan çalışmalar yapılıyor. Ancak doğaya dost biyopolimerler üretiminin bazı teknolojileri çok masraflı oluyor.
Birleşik Amerika’da mısır nişastasından biyopolimer üretim teknolojisi geliştirildi,ancak böyle biyopolimerler polietilenden çok daha pahalıya mal olur. Bir de bir tonu üretilirken yapı işlerinde kullanılamaz alçı şeklindeki atıkların bir bu kadarı üretilir.
Rusya’da biyopolimerlerin üretimi için geliştirilmiş teknoloji daha elverişli ve çevre için tümüyle zararsız. Moskova’daki Kimya Teknolojisi Üniversitesi görevlileri bilimcilerin ispatladıkları gibi, az masraflı olan bu teknoloji poşet,ambalaj maddeleri,sofra eşyalarının üretimi için uygulanabilir. Bilimciler, nişasta ve şeker sanayiinin atıklarını polilaktik asite dönüştürme tetknolojisi de geliştirdi. Bu teknoloji üretim maliyetini ve atıkların miktarını azaltmak imkanını verir.
Projenin yönetmeni olan Rusya Kimya Teknolojisi Üniversitesi Organik sentez ve petrokimya sentez teknolojisi bölümü müdürü Valeriy Şvets’in söylediği gibi, geliştirilmiş teknoloji ayrışmaz atıkların miktarını azaltmak ve bioreaktörün verimliliğini 20 misli kadar arttırmak imkanını verir. Sonuçta biyopolimerlerin maliyeti yüzde 20 oranında azalır.
Yeni biyopolimerlerin ilk örnekleri elde edildi ve üretimi için gereken pilot işletmeyi kurmak sorunu gündeme geldi. Proje katılımcıları, devletin desteğiyle pilot işletmeyi kuracak yatırımcıları buldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder