18 Kasım 2014 Salı

ARKTİKA’ DA MAMUTLAR KOŞACAK MI?

Rusya bilim adamları, mamutu klonlamak niyetinde. Deneyim, 2015 başlarında start alacak.
Uzmanlar, yeryüzünün en eski sakinlerini hayvanın iyi korunan kalıntılarından canlandırmak istiyor. Kalıntılar, bundan 1.5 yıl önce Novosibirsk adalarının sürekli donmuş topraklarında ortaya çıkarıldı.
Canlı hücrelerin aranması, klonlamanın en önemli aşamasını oluşturuyor. Şimdiye kadar çok sayıdaki kalantılarda canlı hücreler bulunmadı. Fakat Novosibirsk adalarında ortaya çıkarılan mamut bilim adamlarına ümit telkin ediyor. Hayvanın gömüldüğü koşullar pürüssüzdü: mamut donmuş ve sonra hiç erimeyen sulu çukura düşmüş. Eti kırmızı renkte, kanı buz boşluklarda birikmiş ve korunmuştur. Kuzey Doğu Federal Üniversite Mamut Müzesi müdürü Semön Grigoryev, yakın gelecekte sonuçlar beklememek gerektiğine işaret etti.
Önümüzdeki günlerde mamutların Arktika’da koşacağını beklememeli. Canlı bir hücre bulacağımız halde yeni problemer meydana gelecek: Hint fili ve mamut’un DNA’larının uyumluluğu. Her şeye göre, bunlar değişik nesillerin temsilcileri. Bu halde klonlama olanaksız olacak.
Eşsiz deneyimde Rusya bilim adamlarına Güney Koreli meslektaşları ortaklık yapıyor. Örneğin köpekler başta olmak üzere, evcil hayvanların klonlanmasında büyük deneyim toplamış oldular. 2011 kurt ve çakalın klonunu yaptılar. Önümüzdeki günlerde ortak laboratuar çalışmalara başlayacak: Rusya Kuzey Doğu Üniversitesi yer tahsis etti, donatımı ise Kore tarafı sağladı. Ne Kore, ne de Rusya bilim adamları Sibirya mamutlarının türünü canlandırma ödevini ileri sürmüyor. Bunun için en azından 30 değişik bireyin klonlanması gerekiyor. Böyle şey ise tamamen olanaksızdır. Hiç olmazsa birini canlandırmaya muvaffak olunursa bu olay sansasyon yaratacak ve büyük başarı sayılacak. Semön Grigoryev anlatmaya devam ediyor.
Bu, yapılıp yapılmayabilir sıradan bir deneyimdir. Girişmde bulunan Kore tarafı. Biz ise fırsatlarımız çerçevesinde onlara yardım ediyoruz. İyi ki bizim bulunanlar arasında korunması açısından en iyi malzememiz var. Bu malzemeye büyük umutlar bağlıyoruz.
Uzmanın sözlerine göre, Novosibirsk adalarındaki mamut, bu hayvanların araştırıldığı 200 yıl içinde çok iyi korunan yumuşak dokulara sahip.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder