18 Kasım 2014 Salı

2050′ DE RUSYA’ NIN KENDİ UZAY İSTASYONU OLACAK

Kommersant gazetesine göre Rusya, kendi uzay istasyonunu geliştirme çalışmalarına 2017 yılında başlayacak. 2050 yılına kadar tamamlanması beklenen istasyon, insanlı uzay uçuşları için daha güvenli bir açıya yerleştirilecek. İstasyondan Rusya topraklarının yüzde 90’ı ve ülkenin Kuzey Kutbu’ndaki karasuları gözlemlenebilecek.
Gazetenin, Rusya Makina Mühendisliği Araştırma Enstitüsü’ne yakın bir kaynağa dayandırdığı habere göre Rusya, kendi uzay istasyonunu geliştirme çalışmalarına 2017 yılında başlamayı planlıyor. Gazeteye göre uzay istasyonunun enerji modülleri 2020-2024 yıllarında tamamlanabilir ve istasyon 2050 yılına kadar uzaydaki yerini alabilir.
Rusya’nın kendine ait uzay istasyonu, yeryüzüne 64,8 derecelik bir açıya konumlandırılacak. Bu, istasyona gönderilen uzay mekiğinin, taşıyıcı roketten ayrıldığı anda mürettebatın karşılaşabileceği riskleri azaltacak.
Kommersant’a göre Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) gönderilen uzay mekikleri, yeryüzünden 51,6 derecelik bir açıdan fırlatılıyor ve bu durum, mekiğin roketten ayrılma anında mürettebat için risk oluşturuyor.
Rusya’nın uzay istasyonu ayrıca, ülke için daha avantajlı bir noktaya konumlandırılacak. İstasyonun konumlandırılacağı noktadan Rusya topraklarının yüzde 90′ı ve ülkenin Kuzey Kutbu’ndaki karasuları gözlemlenebilecek. UUİ’den, Rusya’nın yalnızca yüzde 5′i görülüyor.
RUSYA, UUİ’Yİ TERK Mİ EDİYOR?
Bununla birlikte Moskova’nın, UUİ’daki çalışmalarını erkenden bitirme planı yok.
Rusya, UUİ programında 1998 yılından beri yer alıyor. Kommersant’a göre Rusya’nın uzay ajansı Roskosmos, istasyona NASA’ya göre altı kat daha az yatırım yapıyor. NASA, geçen yıl UUİ’ye 3 milyar dolar yatırdı. Moskova ise 2016-2025 yıllarında UUİ’nin gelişimi için 7 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor.
Diğer yandan Rusya’nın uzay teknolojilerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, 2020 yılında Rusya’nın UUİ’yi kullanmayı bırakacağını açıklamıştı. Rus basını daha sonra, bu konuda henüz kesin karar verilmediğini yazdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder