WASHINGTON —
Uzmanlara göre iklim değişikliği gıda güvenliği için tehdit oluşturuyor;
atmosferdeki karbon dioksit oranının artması bitkilerin besin değerini
düşürüyor. 2014 Ulusal İklim Değerlendirme Raporu’na göre giderek daha da
şiddetlenecek olan iklim değişikliğine bağlı doğal afetler, tarım üretimini de
etkileyecek. Tarım üretiminin etkilenmesi dünyada gıda sıkıntısına yolaçabilir.
Bu durum sadece tarım ürünlerindeki üretimin azalması değil, iklimsel değişikliklerin
tarım ürünlerinin işlenmesi, depolanması, nakliyesi ve satılmasını da
etkilemesi anlamına geliyor.
Önlem
alınmadığı taktirde, iklim değişikliğinin pirinç, mısır, soya, bezelye ve darı
gibi temel tahıl ürünlerindeki çinko ve demir oranlarını 2050 yılına kadar
büyük ölçüde azaltması bekleniyor.
Özellikle
kalkınmakta olan ülkelerde yaşayan yaklaşık 3 milyar kişi, bu gerekli besin ve
minerallerin %70’e yakınını buğday, pirinç ve bakliyatlardan alıyor.
Harvard
Üniversitesi Çevre Sağlığı Araştırma Fakültesi araştırmacısı Samuel Myers,
karbon dioksit seviyesinin önümüzdeki 40 yıl içinde tahmin edilen orana erişmesiyle,
halk sağlığı için önem taşıyan besin ve minerallerde azalma görüleceğini
söylüyor.
Sağlıklı
bir bağışıklık sistemi için çinkonun gerekli olduğunu belirten Myers’a göre,
ishal, zatürre ve kızamık gibi hastalıklara karşı mücadelede çinkonun önemli bir
yeri var. Myers, aynı şekilde demir eksikliğinin kansızlığın yanısıra
çocuklarda düşük IQ’ya neden olduğunu belirtiyor. Aşırı derecede kansızlık
yaşayan annelerin hayati riski bulunuyor.
Dünyada
iki milyar kişi, çinko ve demir eksikliği çekiyor, bu da her yıl 63 milyon
hayat yılına yani hastalık veya sakatlık nedeniyle kaybedilen yıllara mal
oluyor.
Araştırmada
karbon dioksit oranı yapay olarak yükseltilmiş ortamdaki bitkiler, doğal
olanlarla karşılaştırılmış.
41
farklı bitki türünün kullanıldığı araştırmada, Japonya, Avustralya ve
Amerika’nın yedi farklı bölgesinde karbon dioksit deneyleri yapılmış.
Deney
sonucunda karbon dioksitin yoğun olduğu ortamda yetişen buğday, pirinç ve
baklagillerde ciddi ölçüde çinko ve demir azalmasına rastlanmış. Uzmanlar, bazı
bitkilerin protein kapasitelerinde de azalma gözlemlemiş.
Myers,
atmosferde giderek artan karbon dioksite rağmen, gazın zararlı etkilerine
dayanabilecek bitkiler yetiştirilmesinin mümkün olabileceğini söylüyor.
Araştırmacı Myers, sanayi
bitkilerindeki çinko ve demir eksikliğiyle mücadelede en iyi yöntem olarak
karbon dioksit oranlarını sabitleyerek, karbon dioksitten etkilenmeyen tahıllar
yetiştirme yoluna gitmeyi öneriyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder