8 Aralık 2014 Pazartesi

RUSYALI UZMANLAR YÜKSEK KALİTELİ SENTETİK HAFİF PETROL ÜRETMEYİ PLANLIYOR

Hammadde olarak şist ve ağır petrol çeşitlerinin işlenmesinden kalan artıklar kullanılacak. Teknolojiyi geliştiren uzmanlar, kalitesi bakımından sentetik petrolün yüksek kaliteli hafif Norveç çeşidi ile kıyaslanabileceğinden eminler. Yeni petrolün maliyeti ise varil başına 30 doları aşmayacak.
Daha ekolojik ve enerji yoğunluğuna sahip gelecek yakıtın temelini sentetik petrol oluşturacak. Fakat üretim teknolojisi, hammaddenin oldukça erişilir olmasına rağmen yüksek kategorilerden. Örneğin bunlar şist ve ağır petrol çeşitlerinin işlenmesinden kalan artıklar. ABD ve bazı Batı ülkelerinde sentetik sıvı yakıtın kendi üretim süreçleri geliştirilmiş bulunuyor. Sözü edilen süreçler çeşitli uygulama aşamalarında bulunuyor.
Rusya da yeni yakıt türleri olarak sentetik petrol üretmek niyetinde. Bu, ekolojik standartlar ve etki açısından benzin, gazyağı ve dizel yakıtının kalitesine artan taleplerle izah ediliyor.
Rusya’da şist çok. Katran gibi ağır çeşit petrollerin işlenmesinden kalan yan ürünler her petrol rafinerisinde var. Bunu, enstitüdeki hidrojenasyon işlemler laboratuarının yöneticisi Lüdmila Gulyaeva açıkladı. Sözlerine göre, hammaddeyi kullanarak minimum harcama örgören ve maksimum yarar sağlayan işe yaklaşımı bulmak kalıyor. Aslına bakılırsa Sovyet idelerini tazelemek (eskiden Sovyetler Birliğinde de şistler işlenirdi), bilimsel içerikle doldurmak, sivil sanayi dallarının geliştirilmesi için uygun hale getirmek gerek.
Rusyalı uzmanların idesi şöyle: su ve katran karışımından önceden hazırlanan emülsyon mikrona kadar ezilmiş şist ile karıştırılıyor. Donmasına olanak vermeyen belirli derecede bu karışım özel bir cihaza gönderilir. Aynı zamanda cihaza oksidan pompalanır. Sözü geçen karışımın tam olarak yanmadığı halde gaz ayrılanıyor. Gaz zararlı katkılardan temizleniyor ve belirli kimyasal reaksyonların yardımıyla sentez gazına dönüşüyor. Sentez gazı kendi tarafından çetin teknik sisteme sokuluyor. Burada gaz yeniden reaksyona katılıyor. Sonuçta gaz, sentetik petrol gibi artık yüksek hidrokarbona dönüşüyor.
Böyle petrolün benzin, gazyağı, dizel ve başka petrol fraksyonlarına ayrılması sonucunda gereken yakıt çeşitleri üretilebilecek. Teknolojisinin karmaşıklığı, sözü edilen manipülasyonların gerçekleşeceği tüm gerekli koşulların ortaya çıkarılmasında.
Teknolojiyi geliştiren uzmanlar, bu yolla elde edilen sentetik petrolün kalitesi açısından en yüksek çeşit Norveç hafif petrolü ile kıyaslanabileceğini, ayrıca yüksek kaliteli petrol üretmeye olanak sağlayacağını sanıyor. Yeni petrolün maliyeti 30 doları aşmayacak.
Bu gibi hammaddeden üretilen yakıt daha temiz olacak, çünkü sentetik petrolde kükürt hiç olmayacak, bu ise büyük bir artı. Sibirya, Uzak Doğu, Arktika’da sentetik maddeden benzin, gazyağı ve dizel yakıtı üreten modül işletmelerinin kurulması halinde iyi bir etki elde edilebilir. Bu, petrol rafinerilerinde çeşitlendirmelerin arttırılması ve yakıt kalitesinin yükseltilmesi. Böylece çevreye olan yükü azalmış olacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder