8 Aralık 2014 Pazartesi

NEW HORİZONS PLÜTON ARAŞTIRMALARINDA KULLANILACAK

Son günlerde uzay araştırmaları hakkındaki haberler gündemde oldukça sık yer buluyor. Bu sefer ki haber New Horizons adlı uzay aracından. NASA tarafından Plüton gezegeni ve sahip olduğu uyduları incelemek maksadıyla 2006 yılında New Horizons uzaya gönderilmişti. 9 senelik yolculuğun sonunda varış noktasına ulaşan uzay aracı, Plüton hakkında araştırmalar yapan ilk uzay aracı olarak tarihe adını yazdıracak.
Geldiği bu varış noktasında NASA tarafından uyandırılan New Horizons adlı uzay aracının Dünya’mıza olan uzaklığı ise 4,6 milyar km. Uzay aracının uyandırılmasının sebebi Plüton‘a ulaşmasına az bir zaman kalması. Türkiye saati ile 05:30’da uzay aracından ilk sinyaller Avustralya’da bulunan bir merkez tarafından başarıyla alındı. Başarıyla alınan ilk sinyaller hemen Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory gönderildi. NASA da alınan bu sinyalleri inceleyerek ilk açıklamasını paylaştı. Yapılan açıklamaya göre New Horizons herhangi bir sorun olmadan görevine devam ediyor.
Uzaya fırlatıldığı 2006 senesinden bu güne dek süren 9 yıllık yolculuğun yaklaşık 2/3’ünü uykuda geçiren New Horizons, bu şekilde sağlıklı kalmayı başardı. Uzun yolculuk süresinin yaratacağı elektronik sistem sorunları riskinin ve ağır operasyon maliyetinin önüne geçilmesini sağlayan bu yöntem başarılı olmuş gibi gözüküyor. Sadece belirlenmiş noktalarda uzay aracının sistem çekleri için devreye alınan New Horizons, 9 yıllık yolculuğun sonuna başarıyla ulaştı.
Geçtiğimiz Ağustos’ta uyandırmak amacıyla sinyal gönderilen New Horizons, gelen bu direktifi başarıyla yerine getirerek uyandı. Ancak Plüton hakkındaki araştırmalarına Ocak ayının ortalarında başlayacak olan uzay aracının Plüton’a olan mesafesi 260 milyon km. Mayıs ve Temmuz ayları uzay aracının görevi için oldukça kritik tarihler. Bu tarihlerde Plüton’u daha da net olarak görebilecek olan New Horizons, gezegenin atmosfer ve yüzeyine ilişkin Dünya’ya altın değerinde bilgiler sunacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder