18 Haziran 2014 Çarşamba

SİBİRYALI BİLİMCİLER BUĞDAY VE ÇELTİĞİN DAHA ÇABUK YETİŞMESİNİ SAĞLAYAN MADDEYİ GELİŞTİRDİ

Büyük harcamalara girmeden buğday ve çeltik dahil bugdaygillerin verimiliğini önemli derecede arttırmak mümkün olacak.
Sibiryalı bilimciler sürekli olarak bitkilerin büyümesini sağlayan bir maddeyi geliştirip denemelerini yaptı. İnsan için zararsız olan bu madde birkaç yıl içinde etkisini koruyarak toprak niteliklerinin önemli derecede artışnı sağlıyor. Yem bitkileriyle tropikal ve astropital bitkileri, meyve ağaçlarını yetiştirmede kullanılıyor.
Batı Sibirya’nın Tomsk Devlet Üniversitesi görevlileri olan bilimcilerin geliştidikleri “glikoluril” maddesi bitki büyümesinin uyarıcısıdır. 3 yıllık denemelerin gösterdiği gibi, “glikoluril” bitkilerin hastalanmadan daha çabuk büyümesini sağlıyor. Etkilerinin çok yumuşak olması artamlarından biridir. Bitkilere besleyici maddeleri yavaş yavaş veren “glikoluril’in “ etkinliği birkaç yıl içinde korunur. Biologlara göre, böyle teknoloji nin verimlilik oranı yüzde 90′ ı buluyor.
Üre kullanılmakla sentez yoluyla üretilen “ glikoluril” azot kapsıyor. Etkisi,bitki gelişiminin daha ilk aşamasında kendini belli ediyor. Tomsk Devlet Üriversitesi Sibirya Nebatat Bahçesi Tarım Bitkileri Bölümü müdürü Svetlana Suçkova’nın verdiği bilgilere göre, sadece ıslatılıp filizlenmeye konlmuş ve “glikoluril” eriyiğiyle işlenmiş tohumların filizlenme gücü çok farklı. Sadece ıslatılmış tohumların yüzde 30′ u küflenip çürümeye başlamışken “glkoluril’le” işlenmiş tohumların yüzde yüzü filizlendi. “Glikoluril” her çeşit toprağa uygun olup asitlik derecesinin değişimine sebep olmaz. Bitkileri yakmadığı gibi insan ve hayvanlar için zararsız.
Etkisinin sürekli olması sayesinde kimyasal gübre tasarrufu sağlanır. “Glikoluril” meyve ağaçları kalem aşılamakla çoğaltmada kullanılabilir. Tropikal ve astropikal bitkileri böyle yolla çoğaltmak için kalemi toz halindeki “ glikoluril’le” işlemek lazım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder