20 Haziran 2014 Cuma

SAÇ YAĞLANMASI ve AZ UYKU ZEKÂ GÖSTERGESİ Mİ?


Gümüşhane üniversitesi Sağlık yönetimi bölümünde Cihan Siraç AKSAK’ın yaptığı “zekâ düzeyini (IQ) etkileyen faktörler araştırmasında ilginç bulgulara ulaşıldı.
Yapılan araştırmaya Üniversitede eğitim gören 75 erkek 75 kız olmak üzere 150 kişi katıldı.
Saçların erken yağlanması zekanın göstergesi..
Araştırmada kişilerin saçının yağlanma süreci ile zekâ düzeyi arasında negatif bir ilişkide olduğu görüldü. Buna göre zekâ düzeyi yüksek olan kişilerin saçlarının daha kısa sürede yağlandığı ortaya çıktı.
Az uyuyanların IQ’sü Daha yüksek…….
Araştırmaya katılım gösterenlerin günlük uyku süreleri ile zekâ düzeyleri arasında negatif bir ilişki olduğu görülmüştür. Bu sonuca göre günlük 6 saatten az uyuyanların daha fazla uyuyanlara göre %20 daha fazla IQ seviyesine sahip olduğu görülmüştür
Beklenildiği gibi Ders başarısı (akademik ortalamaları9 yüksek olanların zekâ düzeylerinin de yüksek olduğu araştırmada ortaya çıkan diğer sonuçlardan birisi.
Ekonomik Gelir Seviyesi ile Zeka Düzeyinin Bir İlişkisi Yok..
Araştırmaya katılan kişilerin Ailelerinin maddi geliri ile kendilerinin IQ seviyeleri arasında bir ilişki kurulmak istenmiş fakat istenilen sonuçlara ulaşılamamıştır.

Son olarak erkeklerin zekâ düzeyinin kızların zekâ düzeyine oranla daha yüksek çıkmıştır. Ancak İlgili yazında Kızların Zekâ düzeyinin de yüksek çıktığı çalışmalar mevcuttur.

Bölüm başkanı ve araştırma yöntemleri dersi hocası Yrd.Doç.Dr.Taşkın KILIÇ’ın koordinatörlünde yürütülen bu çalışmanın yakında yurt dışında bir dergide yayınlanacağı belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder