12 Haziran 2014 Perşembe

ALEKSANDR LODIGİN ELEKTRİKLİ LAMBAYI İCAT ETMİŞ RUS BİLİMCİDİR

 Bir yerde elektrik kesilince her şey duruyor. İlk elektrikli lambanın l9. Yüzyılın ikinci yarısında Rus bilimci Aleksandr Lodıgin tarafından icat edildiğini bilir misiniz?
Eski zamanlarda insanlar evini aydınlatmak için özel kaplara doldurulan zeytin yağı kullaıyordu. İlk mumlar Ortaçağ öncesi zamanda balmumundan yapılmaya başladı. Daha sonra yağ lambaları,l9. Yüzyılın ortalarında da gaz lambaları geliştirildi. 1840-l870 yılları arasındaki dönemde dünyada onlarca mücit devamlı olarak yanan lambayı geliştirmek için çalıştı,fakat çalışmaları başarısız kaldı. 1873-de Rus yüksek mühendis Aleksandr Lodıgin elektrikli lambanın ilk örneğini geliştirmeyi başardı. Vakumlu kap şeklindeki lambanın içine kömür çubuk yerleştirilidi.. Bu çubuk çağdaş ampul içindeki ışıklandırma telinin işlevi yapardı. Böyle lamba yarım saat kadar yanabilirdi. Daha da sonra ampul içindeki hava alınmaya başladı. Sonuçta ampul daha uzun süre içinde yanıyordu.
Aleksandr Lodıgin lambayı yetkinleştirme çalışmalarına devam ederek değişik metalden telleri kullanıyordu.
Elektrikli lambayı geliştirmek amacıyla çalışmış değişik uzmalar değişik zamanda bir sıra keşifler yaptı. Lodigın’in ampulü geliştirmede çok büyük yararlıkları var. Çünkü sarmal volfram teli, ışıklandırma teli olarak kullanmayı ilk teklif etti. Bir de ampul içindeki havayı boşaltmaya ilk başladı. Sonuçta görev süresi birkaç misli arttı. Ampulün görev süresini uzatmak için asal gazla doldurulması,Lodıgin’in diğer bir keşfidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder