28 Nisan 2014 Pazartesi

PETERSBURGLU GELİŞTİRİCİLER, YILDIRIMI UYSALLAŞTIRDI



Yıldırımdan koruyan yeni cihazın icatçıları, genç Petersburglu işadamları İvan Jitenöv ve Dmitriy Teröhin, altı yıl boyunca zarar gördükten ve yeni çalışma yöntemlerinin ateşli arayışlarından sonra nihayet başarıya ulaştılar.
Deşarjör üreten “Strimer” şirketine tesadüf eseri sahip oldular. Şimdi şirket, Rusya’daki yıldırımlardan koruyan cihaz piyasasının beşte birini kontrol ediyor, cihazlarını Çin, Endonezya, İran ve bir sıra Avrupa ülkesine ihraç ediyor.
Elektrot sınırlı cam diskinin kenarında onlarca ince plazma akımı oluşuyor ve sönüyor. Yıldırımın enerjisi dağıtıldı. “Strimer” şirketi sahiplerinden biri İvan Jitenöv, daha basit olan cihazlarının olduğunu, fakat görüşmeler sırasında asıl bu aygıtı sergilediklerini bildiriyor. Birden herkesin hayretlere düşmesini sağladığını kaydediyor.
“Strimer”, elektrik hatlarında yerleştirilecek deşarjörler üretiyor. Son yıllarda net kar, satış hacminin yüzde 10’nu oluşturuyor. Gıpta edilebilecek bir iş. Vaktiyle İvan Jitenöv ve ortağı Dmitriy Teröhin bu şirketi borç ödenmesi olarak aldılar. 6 yıl içinde “Strimer” karsız kaldı. Genç işadamları mesleklerinin elektrik mühendisliği olduğunu unutsaydılar, şirket henüz zararla çalışmaya devam ederdi.
O sırada “Strimer”in aktifleri, Politeknik üniversitesinden iki profesörün patentalarıyla sınırlıydı. “Strimer”in hisse senetlerinin yüzde 51’inin değeri topu topu 50 bin amerikan doları kadardı. Fakat bu proje prensip açısından ticari düzeye çıkarılabilirdi. Ülkede 2 milyon kilometre elektrik enerji hattı var. Bir kilometrede 15-20 dayanak var, bir dayanağa 100 dolarlık bir şarjör düşüyor. Sonuç rakamı hesap makinesine sığmıyordu. İşadamları, bu olayın üzerlerinde büyük izlenim bıraktığını söylüyor.
Bir kaide olarak önceleri Rusya’daki elektrik hatlarında ucuz, fakat bazen güvenilmez olan topraklama kabloları kullanılırdı. İthal edilen tertibatlar ise fazla pahalıydı. Bu yüzden İvan Jitenöv’in 2000 yılında Peterburg’un “Lenenergo” şirketine yeni gelişmeyi getirmesinden sonra kendisiyle hemen kontrat bağlanmış oldu. “Lenenergo” şirketinin yönetimi deşarjörlerin basitliği ve efektifliğini hemen değerlendirmiş oldu.
Birkaç ay sonra şirketin müşterileri arasında yabancı mühendislik korporasyonları yer aldı. Örneğin Finlanda’nın Ensto korporasyonu, yıllık cirosu 260 milyon euro. Doğrusunu söylemek gerek, siparişler istenen hacimlerden uzaktı. Jitenöv, işte azimin kazandığını bildiriyor.
2005’te şirket masraflarını artık karşılayabiliyordu. 2010’da ise net kar elde edebildi. “Strimer” markası altında değişik modifikasyonlu 6 tip deşarjör satılıyordu. Şirketin müşterileri, yeni cihazlar sayesinde elektrik hatlarında fazla yıldırım tansyonu ile ilgili tek bir olayın olmadığını bildiriyor. Sonuçta Teröhin ve Jitenöv tatil yapmadan üç vardya çalışan bir işletme daha açmış oldular.
“Strimer” pazarlamacıları, elektrik hatlarını yıldırımdan koruma araçlarının Rusya pyasasını aşağı yukarı 2.5 milyar Ruble olarak değerlendiriyor. Şimdi şirket pyasanın beşte birini kontrol ediyor. Şirketin Çin, Endonezya, Yunanistan, Dubay ve İran’dan müşteriler olmak üzere 5 ihracat kontratı var.
Her şeyin gerektiği gibi olduğunu söyleyen İvan Jitenöv, yeni bir gelişmeden söz ediyor. Bu, polimer yalıtkan-deşarj. İvan, elektrik deşarjın gücü ne olursa olsun, yeni icadın imha edilmeyeceğini iddia ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder