14 Kasım 2014 Cuma

SİBİRYALI BİLİM ADAMLARI YENİ TEHLİKELİ ASTEROİD KEŞFETTİ

Sibiryalı bilim adamları Dünya için tehlikeli asteroidi keşfettiler. Yeni bir gök cismi, Moskova Devlet Ünivarsitesi, Sibiryalı üniversitele ve St. Petersburg’da bulunan Pulkovo Gözlemevinin ortaklaşa geliştirdikleri ‘Master’ adlı robotik teleskop ağı tarafından keşfedildi.
Uzmanlar, bu asteroidin düştüğü takdirde patlama gücünün Çelyabinsk göktaşının patlama gücünden bin kat daha büyük olacağını açıklıyorlar.
‘Tehlikeli misafiri’ ilk gören Master takımının üyesi Denis Denisenko oldu. Kafkasya’da yerleştirilmiş robotik teleskop tarafından verilen şüpheli gök cisimler listesini inceleyip bu asteroidin koordinatlarını Uluslararası astronomi birliği küçük gezegenler merkezine gönderdi. Bir süre sonra bu keşfi bir İngiltereli astronom doğruladı. Sonra uzmanlar, yeni gök cisminin yüzden fazla ölçümünü yaptılar. Kendisine 2014 UR116 adının koyulduğu gök cisminin Dünya, Mars ve Venera gibi üç gezegen için tehlikeli olduğu tespit edildi. Başka gök cisimlerinin etkisiyle değişebilen yörüngesini şimdi tahmin etmek mümkün değildir. İrkutsk Devlet Üniversitesi Astronomik Gözlemevi Müdürü Sergey Yazev ‘Rusya’nın Sesi’ radyosuna verdiği mülakatta uzmanlara göre asteroidin boyutlarının 370-390 metre olmasının Dünya’ya çarpması durumunda epeyce önemli olduğunu söyledi. Sergey Yazev şunu dedi:
Bu asteroid sıralanan her gezergen (Dünya, Mars ve Venera) yanından periyodik olarak geçiyor. Keşfinden sonra ilk iki gün içerisinde yapılan araştırmalar, bu asteroidin Dünya için tehlikeli asteroidler arasında olduğunu gösterdi. Fakat bu husus, bu asteroidin Dünya’ya kesinlikle çarpacağı anlamına gelmez. Astronomların yaptıkları sınıflamaya göre yörüngesinin kritik noktayı aşarak Dünya’nın yörüngesine yaklaştığında bütün bu cisimler belli mesafeden başlayarak tehlikeli olarak nitelendirilmeye başlıyor».
Astronomların yaptıkları sınıflamaya göre bu mesafe, 0,05 astronomik birimden daha küçüktür yani Dünya’dan Ay’a kadar yaklaşık 19,5 mesafedir. Cismin boyutu da önemlidir: Kuturları 100-150 metreden daha büyük olan gök cisimleri tehlikeli sayılır. Çarpışmada bu gök cisimleri karada ciddi hasara veya okyanusa düşerse dev tsunamiye neden olabilir. Şimdi yaklaşık 5 bin benzer cisim var. 2014 UR116, ‘Master’ adlı robotik teleskop sistemi tarafından keşfedilen üçüncü tehlikeli asteroiddir. Diğer iki asteroidin boyutları 250 ve 125 metredir. Böyle gök cisimlerin Dünya’ya çarptığı takdirde patlama enerjisi Çelyabinsk gök taşının etkisinden bin kat daha büyük olacak. Bu gök taşı Ural bölgesinde bulunan Çelyabinsk şehri üzerinde 2013 yılı Şubat ayında patladı. Çebarkul gölüne düşen en büyük kısmı, dalgıçlar tarafından bulunup dibinden çıkarıldı. Patlama nedeniyle birçok binanın camları kırıldı, bin buçuktan daha fazla kişi yaralanıp hastanelere başvurdu.
Uzmanlar, Rus astronomları tarafından keşfedilen asteroidi daha detaylı bir şekilde incelemek niyetindedirler. Asteroidin yörüngesini tam olarak hesaplanırsa insanlar için gerçekten tehlikeli olup olmadığını söylemek mümkün olacak. Her halükarda keşfedilen asteroidin boyutu, kutru 270 metre olan ünlü Apofis asteroidin boyutundan daha büyüktür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder