27 Ekim 2014 Pazartesi

RADYASYONUN KOZMONOT ÜZERİNDEKİ ETKİ ORANI SANILDIĞINDAN AZ

Rusya bilimcileri, radyasyonun kozmonot üzerindek etki oranının tahmin edildiğinden daha az olduğunu tesbit etti. Buna göre,uzay uçuşlarının daha sürekli olabileceği belli oldu.
Ama kozmonotların sağlığını korumak icin üzerindeki radyasyonun etki oranını daha da azaltmak gerekir.
Uzay tıbbı alanında araştırmalar yapan Moskova Tıp ve Bioloji Problemleri Enstitüsü görevlisi bilimcilerin tesbit ettikleri gibi, uzay uçuşu sırasında radyasyonun kozmonot üzerindeki etki oranı sayıldığından bir haylı az. Araştırmalar yapmış bilimcilerden Viyaçeslav Şurşakov,araştırmaların sonucu verilerin sürekli uzay uçuşlarının planlanması icin büyük bir önemi var,dedi ve şöyle konuştu:
Aslında daha uzak ve daha sürekli uzay uçuşlarının yapıbileceğini gösterdik. Böyle olduğu halde radyasyonun etki oranı oldukça büyük. Kozmonotların sağlığını korumak için etki oranı nasıl azaltılabilir? sorusu ortadadır.
Uzmanlar, uluslararası yörünge istasyonunda yapılan “Matröşka-R” deneylerini şaka olarak kukla oyunu adlandırdı. Uluslararası yörünge istasyonuna ulaştırılmış insan bedeni şeklindeki mankenler poliuritandan yapıldı. Çünkü poliuretan radyasyonu insan bedeni gibi soğurur. Mankenler içine de iyon radyasonu dozimetreleri konuldu.
Viyaçeslav Şurşakov’a göre, insan organizmasının kritik derecede önemli sistemleri ve ilk önce kan yapma, merkezi sinir sistemleri, mide ve bağışsaklar üzerine radyasyon etkilerinin oranını belli etmek lazımdı. Dozimetreleri insan bedenine sokmaya imkansız olduğundan, yapısı açısından insan dokularına benzer poliuretan mankenler kullanıldı.
Böyle manken ilk önce radyasyonu soğurma açısından kozmonotun uzay elbisesine benzer hermetik bir konteyner içinde uluslararası yörünge istasyonunun dış yüzeyine, sonradan da içine yerleştirildi. Öğrenildiği gibi,kozmonot yörünge istasyonu dışında iken üzerine radyasyonun etki oranı kişisel dozimetrenin gösterdiğinden yüzde 15, istasyon içinde iken iki misli az olur. Kişisel dozimetre genellikle uzay giysisinin gögüs cebinde bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder