10 Temmuz 2014 Perşembe

DNA TEMELİNDE BENZERSİZ BİR DİYET YÖNTEMİ HAZIRLANDI

Novosibirskli bilim adamları tarafından yeni bir zayıflama yöntemi hazırlandı.
“Moya genetika” firması somut bir insanın DNA’sına ve metabolizmasının özelliklerine daylı etkili bir diyet belirlemek olanağını veren teknoloji geliştirildi.
Novosibirskli bilim adamlarının kanısınca her hangi bir diyet hazırlamadan önce somut insanın genetiğini, organizmasının tütüne ve alkole verdiği tepkiyi ve şu veya bu hastalıklara anıklığını incelemek gerek. Bilim adamları tavsiyelerini 100 sayfalık broşürde anlattılar. Söz konusu,gerçek bir beslenme sistemidir. Somut insan için yararlı gıda maddeleri tarif edildiği gibi niçin her hangi bir gıdanın yemek listesinden çıkarılması gerektiği anlatılıyor. “Moya genetika” firması başkanı Aleksandr Tsvetkoviç’in sölylediğine göre bu tür incelemeler insanlarda büyük bir ilgi uyandırdı.
Şişmanlık problemi ile karşı karşıya gelenler kilo atmanın çok güç olduğunu iyi biliyorlar. Zayıflamak isteyenler yalnız et veya yalnız sebzeler yiyorlar, rejim tutarak yalnız su veya yoğurt içiyorlar. Buna rağmen onlar az derecede kilo atıyorlar, hatta bazen tersine daha da şişmanlıyorlar. Çünkü her insanın metabolizmasına etki yapan kendi gen haritası var. “Moya genetika” firmasının Marketing bölümü uzmanı Marina Jeltova Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte şunu söyledi:
İnsanlar birbirlerinden farklıdır. Her insanın DNA’sında belirli kod veya veriler var. Tabii sağlıklı yaşam tarzı tavsiye edilebilir. Böyle yaşam tarzı her insan için yararlıdır. Fakat biz böyle tavsiyelerin,idiyetin sonuçlarının etkililiğini arttırmak istedik.
Novosibirskli bilim adamları beslenme özelliklerinin insanın metabolizmasına yaptığı etkiyi inceleyen iç genetik bilimi ile uğraşıyorlar. Amaç., genetik veriler temelinde en iyi beslenme yöntemi hakkında kişisel tavsiyelerin hazırlanmasıdır. Uzmanlar. besleyici maddelerin metabolizmasına katılan ve organizmanın diyete veya fiziksel aktifliğe gösterdiği tepki ile doğrudan bağlı olan genleri seçtiler.
Yabancı ülkelerde,bu arada ABD’de benzer beslenme yöntemleri hazırlandı. Fakat Rusyalı bilim adamlarının kendi sırlarını ve belirli üstünlükleri vardır. Marina Jeltova sözüne devamla şunu söyledi:
Ülkemizde değişik genler kullanılarak değişik incelemeler yapılıyor. Rusya’da bu amaçla ABD’dekinden daha çok olmak üzere 34 gen inceleniyor. Yazın sonlarına doğru incelenmekte olan genler sayısını arttırmak niyetindeyiz. Böyle genler sayısı yılın sonlarına doğru 100-ü aşacak.
Marina Jeltova’nın söylediğine göre seçilen genlerin %90-ını önceleri çok kez incelenen genler oluşturuyor. İlgili inçelemelere yüzlerce ve hatta binlerce hasta katıldı. Bu da hazırlanan yöntemin güvenilir olduğunu gösteriyor. Diyet bilim temelinde hazırlandığı halde her insan bilim adamları tarafından verilen tavsiyelerin özünü kolayca anlayabiliyor. Her ayrı insana verilen somut tavsiyeler kolayca anlaşılır dille yazılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder